Wpis z mikrobloga

• 26
Nie powiem ale trochę się wkurzam jak do mnie dociera w jakiej czarnej d... jesteśmy tutaj w DE. W Polsce już moi znajomi częściowo zaszczepieni, część ma termin lada dzień, cała moja rodzina już też zaszczepiona. Wybierają sobie jaką szczepionką, gdzie, który dzień. A w DE szkoda gadać.
Do tego inne kraje się otwierają, w Polsce też już zapowiadają od maja. A u nas wielkie XD XD.

No gdyby ktoś mi powiedział rok temu, że tak to będzie to tylko bym się popukała w głowę.

#niemcy
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kat88: I najlepsze jest to, ze Niemcy zaszczepili 2x więcej osób, a procentowo są coraz wyżej nad Polska.

Generalnie szczepienia w Niemczech idą dużo sprawniej.
  • Odpowiedz
@jaceks653: I tu i tu jest racja. Generalnie Niemcy szczepią więcej i szybciej, to są proste statystyki, ale tez szczepią tylko chorych i starszych, a w Polsce w praktyce masz dowolność.
  • Odpowiedz
@jaceks653: To inaczej. Ja mam 3X lat i jeszcze długo poczekam na szczepionkę. W Polsce bym już ja miał. Ale mi to tez nie robi dużej różnicy, natomiast moja prawie 90 letni babcia cały czas ryzykuje życie i czeka na szczepionkę, gdzie w Niemczech by miała już to dawno za sobą.
  • Odpowiedz
@kat88: ej ale w Polsce zaszczepionych jest jest praktycznie taki sam procent co w DE, po prostu tutaj mamy więcej starych dziadków i dłużej zajmuje dojście w dół do innej grupy wiekowej. A że Angie dba o starców bardziej niż o kogokolwiek innego to chyba nikogo nie dziwi.

A otwarcia w Polsce zapowiadają już od grudnia, uwierzę jak zobaczę. I przy tej nowej mutacji tym chetniej zobaczę co się będzie
  • Odpowiedz
via Android
  • 5
@miki4ever no to ja nie wiem gdzie mieszka Twoja babcia. Nie znam obecnie osoby, która chciałaby szczepienie w PL i go nie dostała albo nie miała terminu lada dzień. Najgorzej miała moja ciocia bo musiała dojechać 45 km.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@miki4ever ale na to 80% na pewno spora część osób nie zaszczepi się nigdy, bo akurat w Polsce jest pełno antyszczepionkowców. Długo można by dyskutować nad tym, jak napisałeś, każdy ma rację. Ale statystyki to nie wszystko. Każdy myśli i sobie i swojej rodzinie. Dla mnie np priorytetem było zaszczepienie mojej chorującej mamy, które udało się w DE fuksem, a nie jakiejś 90 letniej babci. Babci nie żałuję oczywiście szczepienia ale
  • Odpowiedz
@kat88: Cały czas bazujesz na swojej rodzinie i osobach, których znasz. Jak chcesz mówić generalnie o szczepieniach w skali kraju, to tego typu przykłady nie maja znaczenia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 6
@miki4ever odezwał się ten, który uważa, że w DE nie ma Lockdownu bo u niego w mieście X sklepy otwarte, przedszkola są otwarte w całych Niemczech, bo u niego przecież są XD
  • Odpowiedz