Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#piwowarstwo
Pytanie odnośnie piwa Amarillo. W zeszły piątek zlałem je na fermentację cichą i przeniosłem w trochę chłodniejsze miejsce. Miałem zamiar jutro butelkować, ale zmierzyłem dziś blg i zeszło mi do 3. I teraz nie wiem, czy można takie p--o butelkować, czy jednak poczekać aż blg zejdzie poniżej 2?
Starałem się działać zgodnie z instrukcją, ale nie wiem czy nie za szybko dałem do cichej fermentacji, bo p--o miało wtedy jeszcze 5 blg.
Piwa wyszło mi jakieś 19 litrów, początkowe blg było 14, 8 dni fermentacji w pomieszczeniu o temp. 20 stopni, potem tydzień fermentacji cichej w temp. Około 17 stopni.
potatowitheyes - #piwowarstwo 
Pytanie odnośnie piwa Amarillo. W zeszły piątek zlałem...

źródło: comment_1619183252gj6dIIFPYn9arPCSaw2qDA.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

8 dni burzliwej troche krótko. lepiej potrzymac tak z 14 dni i przelac na tydzien na cichą, a jak nie chmielisz na zimno to przedłużyć burzliwą o czas cichej. mniej natlenisz p--o. a co do pomiarów to poczekaj i zmierz za 3 dni jak będzie to samo to butelkuj
  • Odpowiedz
  • 1
@potatowitheyes osobiście robiłbym na odwrót. Zaczynał bym w 17 a cichą robił w 20 stopniach. 8 dni na burzliwą trochę za krótko, spokojnie można trzymać dwa tygodnie plus tydzień na posprzątanie w wyższej temperaturze. Ja bym jeszcze zastanowił się nad sensem zalewania na cichą, chyba że chmielisz na zimno. Niewiele to wynosi a ryzyko infekcji się zwiększa. Podnieś temperaturę na 2-3 dni i sprawdź blg. Możesz jeszcze odlać trochę do słoika,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MacQ21: @kws77: to ja już zgłupiałem trochę, bo starałem się robić zgodnie z instrukcją i tam było napisane, żeby cichą zrobić w niższej temperaturze. I było jeszcze coś o tym, żeby nie trzymać długo na burzliwej, tylko pozbyć się drożdży po około 7-10 dniach. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To zapytam krótko, jest jakaś uniwersalna instrukcja, którą moglibyście mi polecić jeśli chodzi o warzenie piwa?
  • Odpowiedz
  • 0
@potatowitheyes nie ma uniwersalnej receptury. Przy warzeniu piwa wystepuje bardzo dużo czynników, które wpływają na efekt końcowy. Mam jeszcze jedno pytanie, jaki miałeś profil temperaturowy zacierania?
  • Odpowiedz
  • 0
@potatowitheyes myślę, że spokojnie mogło odfermentować do 3, dekstroza nie jest fermentowana przez drożdże, ale na wszelki wypadek podnieś temperaturę, po 3 daniach zmierz blg. Ja bym tak zrobił, jakbym nie był pewien odfermentowania. Drożdże i tak dadzą ci dużo aromatów plus Amarillo, trzy dni nie zrobią różnicy.
  • Odpowiedz
@potatowitheyes: większość instrukcji jest błędna. drożdże nie tylko zjadają cukry ale także pozbywają się różnych innych produktów fermentacji które wcześniej wytworzyły np aldehyd octowy mówi się że po skończonej fermentacji drożdże sprzątają po sobie dlatego piwa nie powinno sie zlewac wcześniej niż te 2 tygodnie od startu fermentacji choć wiadomo oczywiście są wyjątki. ja np jak fermentuje sobie taką ipke w 17 stopniach na piąty dzień podnosze o jeden stopien
  • Odpowiedz