Wpis z mikrobloga

Jaki ryż używają w chińskich restauracjach i jak go przyrządzają? pracował ktoś w jakiejś budzie i wie?:D Wiem, że na pewno nie solą go podczas gotowania, ale czy kupię Basmati czy Jaśminowy (kupuje w torebkach, może jakiś konkretny trzeba?) to nigdy w konsystencji i smaku nie wyjdzie identyczny do tych z budek.
Wydawałoby się, że ugotowanie ryżu bez soli jest banalne ale nie jestem w stanie tego skopiować 1:1 xd
Jakieś tipy?
#pytanie #gotujzwykopem #jedzenie #dieta #gotowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Beszczebelny: Opłukanie + przed gotowaniem powinien w zimnej wodzie poleżeć + wody powinno być tyle, żeby ryż wchłonął całość, bez konieczności późniejszego odcedzenia.
Poza tym w restauracjach to nie mają po prostu ryżowarów? XD
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: nie gotuj ryżu w torebkach to po pierwsze. Ryż najlepszy wychodzi "parowany" w ryżowarze. W domowych warunkach, w garnku też wyjdzie super.
Kup dobry ryż na wagę. Umyj ryż kilka razy pod bieżącą wodą.
zalej ryż wodą w stosunku wagowym 1 część ryżu na 2 części wody lub objętościowym - jedna część ryżu na 1,5 części wody.
Przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: Taki ryż najłatwiej kupić w punktach zaopatrzenia dla lokali ze wschodnią kuchnią. Kupuje je się w workach.
@Frollo ma rację, choć są w sumie 2 rodzaje ryżowarów. Taki zwykły - gdzie ryż się paruje, albo szczelny (ciśnieniowy) - w którym na ryż dodatkowo działa jeszcze ciśnienie pary wodnej.
Nie wiem jaki typ "chińskiej restauracji" masz na myśli, ale te dobre restauracje mogły zainwestować właśnie w taki ciśnieniowy ryżowar.
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: 110g wody na 100g ryżu, dajesz na pełną p---ę, jak zacznie się gotować zmniejszasz na najmniejszy i gotujesz 12-14 minut. Po upływie czasu zdejmujesz z palnika k zostawiasz przykryte na kolejne 10-15 minut.
Ryż sypki, bez torebki.
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: Widze, ze patentow na ryz jest sporo. Ja kupuje jasminowy. Nie plucze. Gotuje w proporcjach 1:1,3 wody. Sole 2g na 100g ryzu pod przykryciem. Po zagotowaniu na pelnyn ogniu zostawiam na najmniejszym do wchloniecia wody. Na koniec dodaje 5ml octu ryzowego na 100g ryzu.
W zadnej knajpie ryz nie jest lepszy niz moj :p
  • Odpowiedz