Wpis z mikrobloga

@Antidotum119: @ciachostko: Ja bym powiedział, że i Razem i Konfa są #!$%@? partiami z różnych względów, ale teraz niemal nie sposób być umiarkowanym, bo od razu pojawiają się oskarżenia o ślepy symetryzm.

W ogóle spora część wykopu to treść polityczna z której nic nie wynika, prawaki napieprzają się z lewaków, lewaki z prawaków, a tymczasem PiS rządzi i ma się dobrze mimo iż trzeba go #!$%@?ć wspólnymi siłami :<. Ale
@Antidotum119: Konfoswiry chcą przestrzegać w 100% konstytucji nawet w sytuacji kiedy jest stan nadzwyczajny czyt jak teraz PANDEMIA XD ( ͡° ͜ʖ ͡°) i prawa ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i masz racje też nie zauważyłem aby podsunęli jakiś pomysł rządowi nie to co np Lewica kiedy Zerberg konstruktywnie wytknął błędy premierowi ¯\_(ツ)_/¯
@fantazm: Minionej jesieni było to tak bardzo widoczne, że aż dziw bierze, że ci debile z opozycji się nabrali. Najpierw cyk aborcja by ośmieszyć Konfederację, później cyk zakaz futer by ośmieszyć Lewicę. Divide et impera na poziomie podstawówki, ale najwyraźniej na realia polskiej sceny politycznej to wystarczy i dzięki temu pis może nam się wszystkim śmiać prosto w twarz
@smacznyy: A ty czego chcesz przestrzegać? Kapryśnej woli ludu czy może arbitralnej decyzji jakiegoś Naczelnika? Kto będzie definiował na dłuższą metę, kiedy jest dobra sytuacja by naruszyć prawo? W ogóle czy państwo powinno mieć możliwość łamania firmowanego przez swój autorytet prawa? Wg mnie to niebezpieczny precedens.

To nie w tym leży problem. To dobrze skonstruowane prawo powinno przewidywać mechanizmy działania państwa w dobie kryzysu, wiedzieli to już starożytni Rzymianie którzy na
@smacznyy: Stan nadzwyczajny? Nie słyszałem by został wprowadzony. Ostatnie co w tym temacie się dowiedziałem, to że PiS nielegalnie wprowadza ograniczenia praw obywatelskich i nie chce wprowadzić stanu wyjątkowego (przyczyną może być fakt, że musieliby wypłacać odszkodowania za swoje durne decyzje). Aktualnie w naszym państwie mamy bezprawie, a osoby winne zaniedbań, celowych przekrętów chodzą sobie wolno i jeszcze są wybielane w mediach rządowych za nasze pieniądze.
@loginprzykladowy: Polacy lubią dyktaturę, ważne tylko żeby im coś dawała, kawałeczek smacznej kiełbaski. Ale ile razy w życiu codziennym słyszeliśmy sformułowanie "eee tam, tu musi ktoś po prostu przyjść, wziąć za mordę i zrobić porzundek!". To takie jakby oczekiwanie na mesjasza, "niech ktoś". I to nie dotyczy tylko PiS, wszystkie niemal partie popierają ten cyrk w formie w jakiej funkcjonuje on teraz.(bez Konfy, no ale ona ma swoje własne szuryzmy) No
@smacznyy: Nie dziwię się. Rozumiem przyczyny tego stanu rzeczy, co nie znaczy że jestem z nich zadowolony lub że powinniśmy im zupełnie ulegać :P. Oczywiście to z mojej strony też płonne niezadowolenie, bo nie mam drygu do działalności społecznej, przyznaję że trochę żyję bardziej w świecie koncepcji i myśli, aniżeli tak w pełni "w społeczeństwie" :P.

Niestety nie mamy dobrych wzorców nawet. Polak to albo pan na włościach albo znękany chłop.
@fantazm: Od czasu do czasu miewam takie przebłyski w stylu - "no jak nikt nie chce, to ja spróbuję!", ale potem sobie przypominam, że jeśli ja publicznie coś powiem, otwarcie skrytykuję rząd, opozycję, to przy moich znikomych środkach finansowych, kompletnym braku kontaktów zostanę po prostu wdeptany w ziemię. Nie jest istotne czy będę mówił rozsądnie, nie jest istotne czy znajdę specjalistów, którzy poprą to co głoszę - ważne jest jak mnie
@loginprzykladowy: Mam podobne dywagacje, zwłaszcza że sam też oskarżam siebie co krok o brak aktywności politycznej lub przynajmniej działania na obszarach, gdzie uważam że mógłbym. No, z wyjątkiem może popularyzacji nauki w lokalnym środowisku, co MOŻE jakieś przełożenie niebezpośednie ma, bo świadomy intelektualnie człowiek to potencjalny reformator, no ale to... bardzo niebezpośrednie przełożenie XD. Ale ostatecznie mimo iż mam jakąś charyzmę nawet, z którą potrafię coś opowiadać, pewną elokwencję to jednocześnie
ale zawsze jak ktoś pisze głupoty na Fejsie albo jak stalkuje przygłupów których spotkałam, to na profilowym mają zdjęcie z Krzysiem Bosakiem

@dziecielinapala: Ja mam odwrotnie i trafiają mi się same lewary tępe.
@ciachostko

na lewicy za to każdy jest aktywistą, taka ładna nazwa na nieróbstwo. Mają problem z tym, że czternastolatek chce zarobić, chwytając się prostych prac bo przecież powinien leżeć jak przeciętny lewak i czekać, aż mu rodzice dadzą, a później państwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

na prawicy za to każdy jest katolikiem, taka ładna nazwa na zamordyzm. Mają problem z tym, że dorosły chłop albo dorosła baba ma
@Antidotum119: no zobacz ja jestem na prawicy, a nie jestem katolikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ludzie o których mówisz, przynajmniej uczciwie pracują, zamiast wyciągać łapy po wszystko bo im się należy. Mam nadzieję, że masz takie samo zdanie o islamie bo w tej wierze od razu by wam głowy poucinali za to co opisałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@smacznyy: Pytanie czy mamy kilka pokoleń czasu na powolną ewolucję mentalności, pytanie też skąd teraz będziemy czerpać jej wzorce. Atrakcyjność świata Zachodu pod względem kształtowania światowych trendów nieubłaganie spada, Okcydent spętał się własnym dobrobytem, supremacją i ich konsumpcją. Swoje brudy prał wojenkami i przewrotami w krajach trzeciego świata, dzięki pracy krajów rozwijających się mógł pozwolić sobie na tanie towary. Ale to się powoli kończy, zwłaszcza iż gonią nas konsekwencje bezmyślnego eksploatowania
@Antidotum119: Niestety debatą publiczną zawładnęli fanatycy obu stron, skrajni ideolodzy nie zważający na wady forsowanych przez nich systemów, a nie pragmatycy którzy po prostu dostrzegają iż to raczej pewne konkretne elementy są dobre (niektóre zaś złe, a niektóre po prostu dyskusyjne w zależności od tego z jakich założeń się wychodzi, co uważa się za priorytet).

Ja sam we własnych poglądach jestem bliżej republikańskiej, sekularnej prawicy jeżeli idzie o stosunek państwo-jednostka, rolę
@fantazm:

Zgadzam się też, ze konfa jest parodią

No jest, to banda szurów i tu nasuwa sie teraz pytanie czy Ci ludzie tak serio, czy robią to tylko żeby też dopchać sie do koryta wykorzystując do tego mało rozgarniętych ludzi, bo raczej nikt z odrobiną rigczu nie zaglosuje na konfaswirów

----------------------------------------------------------

Polska potrzebuje diametralnej reformy. Całą gospodarkę trzeba naprawić, powsadzac tuskoa czy innych morawieckich do wiezienia za to co te #!$%@?
@smacznyy: Ja popierałem Konfę nieświadom ich dogłębnego #!$%@?, mój obraz tej partii kształtowała powierzchowna narracja, że paaanie, ludziom trzeba dać wędkę, że nie można ulegać poprawności politycznej etc. W chwili gdy stwierdziłem, "do diaska, czas bardziej zainteresować się polityką!", i zacząłem słuchać ich pełnych wypowiedzi to... "O mój latający potworze spaghetti. Ja naprawdę na takich debili głosowałem?"

No bo co mi po tym (chociażby, przykład z brzegu), że nie będzie tej
@ciachostko wiesz co powiedział Benjamin Franklin? "Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki" Piss nas wszystkich rucha w dupsko na każdym kroku. PO już miało swoje 5 minut, Polska 2050 to drugi PiS tylko z lepszym PRem, Konfa XDDDD nie wypowiadam się. Gospodarczo mam centralne poglądy, światopoglądowo lewacka k...a na 100% z resztą Lewica chce swoim planem gospodarczym wyrównać przepaść społeczną. Patologie i tak się wspiera czy to będzie piss
@ciachostko: Oczywiście najlepiej byłoby dobrze zarabiać i żyć w kraju rzadzonym przez nowoczesnych ludzi. Niestety katolickie oszołomy z Konfy tego nie zapewnią, no bo są oszołomami i pseudo-wolnościowcami. No ale wiem że jak jest się pozbawionym empatii, to ma się głęboko w dupie jakieś prawa mniejszości, zwierząt czy kobiet chcących decydować o swoim ciele. Najważniejsze żeby sobie kupić srajfon za 10 tys i samochód z salonu ( ͡° ʖ̯
Lewica chce swoim planem gospodarczym wyrównać przepaść społeczną.

@Defect: ale ja nie chcę aby moje pieniądze, które wypracowałem, szły na jakieś wyrównywanie przepaści bo niby dlaczego? komuś się nie chce i ja mam mu oddawać swoje pieniądze
@Creed-Bratton: to mniejszości są jakoś gnębione?, łapanki na ulicach na nich urządzają?. Pewnie ktoś ich wpycha pod tramwaj jak Lu ze stop bzdurom xD. Co do kobiet to jakich nie mają praw oprócz tego, co pojawiło się teraz, czyli aborcja? bo piszesz jakby kobiety w Polsce były wielce uciśnione.

najważniejsze żeby sobie kupić srajfon za 10 tys i samochód z salonu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

nie no
@ciachostko: Akurat na lewice głosuje w cholerę pracujących i dobrze wykształconych osób, które jednocześnie zresztą mają poglądy gospodarcze zupełnie inne od partii na którą głosują i robią to ze względu na światopogląd. Elektorat lewicy w sondażu wskazywał nawet, że jest za likwidacją 500+ by ulżyć budżetowi w czasach covida. Oni są bardziej liberalni od nacjonalistów w konfie.