Aktywne Wpisy
black_coffe +3
Yuri_Yslin +17
Czasami słyszę, że mieszkania podrożały, ale średnia pensja wzrosła.
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
Patrzyliśmy na stan pierwotny do 500k i wczoraj zobaczyłam ofertę z rynku wtórnego na 10 letni w pełni wykończony w fajnym standardzie dom 120m2 z działeczką 1400 m2 za 750k. Pierwsza myśl, że drogo, ale potem zaczęłam kombinować, że jak kupię segment 120m2 za 500k to ciężko będzie mi go wykończyć by zmieścić się w kwocie 750k.
Ile realnie Was wynosiło wykończenie od stanu deweloperskiego? Nie wiem czy takie wyliczenia się uśrednia do metra kwadratowego?
#budowadomu #budownictwo #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie
@RozowaWkolorachTeczy: rozsądne minimum to 1.500zł/m2
Sensowny standard to 2.500zł/m2
@RozowaWkolorachTeczy: rozsądne minimum to 1.500zł/m2
Sensowny standard to 2.500zł/m2
2500/m to włoska i hiszpańska armatura i płytki do tego jakieś forniry na frontach szafek.
@Iskaryota: mówisz o tym z rynku wtórnego? Nie wiem jeszcze, ale ktoś sprzedaje po 10latach, więc też ciekawe dlaczego tak szybko.
@RozowaWkolorachTeczy: Ja to bym się zastanowił nad domem lub mieszkaniem, a bliźniaki i segmenty zostawił jako ostateczność. Mieszkając w czymś przypominającym dom, chciałbym mieć wszystkie plusy z tym związane, a nie mini pseudo ogródek i 10 sąsiadów zaglądających mi do środka.
@RozowaWkolorachTeczy: pick one, to wbrew pozorom niewiele się różni. Jak już to wolnostojący dom z sensowną działką
@Jebecca: dom troszkę bardziej na uboczu przez co dalej do sklepu/szkół ale za to bardziej urokliwie położony
@RozowaWkolorachTeczy: albo duze mieszkanie z tarasem , albo wolnostojacy ewentualnie blizniak... osiedle szeregowek to nic fajnego . najczescej waskie uliczki itp itd.
@cedric: no to wtedy licząc nawet 1500zł z metra to wykończenie mam za 180 000zł. Czyli ten z rynku wtórnego wychodzi raczej drogo zakładając, że ma wykończenie w standardzie ikea.
@Jebecca: no to mnie boli najbardziej, bo jak zawsze trzeba się na tym znać, by druga strona nie oszukała.
Identycznie jak z samochodami używanymi.
@cedric: to tylko przy zakupie z rynku wtórnego prawda?
@cefalotos: Królu złoty, ja mam tv za 2,5k, a o klimie nawet nie myślałam. Widać, że Warszafka :D