Wpis z mikrobloga

Planujemy razem z niebieskim zakup czegoś swojego. Póki co mocno rozglądamy się za segmentami/bliźniakami/domami. Chów klatkowy zostawiamy sobie jako ostateczność.
Patrzyliśmy na stan pierwotny do 500k i wczoraj zobaczyłam ofertę z rynku wtórnego na 10 letni w pełni wykończony w fajnym standardzie dom 120m2 z działeczką 1400 m2 za 750k. Pierwsza myśl, że drogo, ale potem zaczęłam kombinować, że jak kupię segment 120m2 za 500k to ciężko będzie mi go wykończyć by zmieścić się w kwocie 750k.
Ile realnie Was wynosiło wykończenie od stanu deweloperskiego? Nie wiem czy takie wyliczenia się uśrednia do metra kwadratowego?
#budowadomu #budownictwo #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie
  • 27
Póki co mocno rozglądamy się za segmentami/bliźniakami/domami.

@RozowaWkolorachTeczy: Ja to bym się zastanowił nad domem lub mieszkaniem, a bliźniaki i segmenty zostawił jako ostateczność. Mieszkając w czymś przypominającym dom, chciałbym mieć wszystkie plusy z tym związane, a nie mini pseudo ogródek i 10 sąsiadów zaglądających mi do środka.
400zl/m wychodzi robocizna, 500-600/m standard ikea plus płytki drzwi podłogi z marketów.

@cedric: no to wtedy licząc nawet 1500zł z metra to wykończenie mam za 180 000zł. Czyli ten z rynku wtórnego wychodzi raczej drogo zakładając, że ma wykończenie w standardzie ikea.
@RozowaWkolorachTeczy: 112m2 pod stolica. Wyszło około 250k. Natomiast szliśmy na kompromisy. Np tv za 6k, pralka + suszarka po 2.5k, farby fluggera ale gres z leroya. Meble z Agaty, szafa ikea pax. Klima w 3 pokojach z 5, kominek. Wiec sam fakt klimy plus kominka to ponad 20k