Co zrobić żebym mógł pod #ubuntu ( #linux dla zasięgu, ez) pisać w c++ 20? mam gcc w wersji 10.3, ale jak na vs code wypisze _cpluplus żeby wiedziec w jakiej wersji pisze, to wychodzi że pisze dalej w 14, i nie rozpoznaje featurow z 20 (jak chociażby std::shiftleft) #cpp #naukaprogramowania #programowanie
@RedveKoronny: tak na szybko patrzę to powinieneś gdzieś mieć plik .json i tam są ustawienia do VS code, masz to gdzieś w projekcie? najprawdopodobniej w folderze .vscode
@card_man: @RedveKoronny: tak dla jasności c++2a/gnu++2a było gdy jeszcze nie było pełnego standardu C++20 zaimplementowanego w kompilatorze, w nowych wersjach powinno już się używać c++20/gnu++20
c++20 od gnu++20 różni się tylko tym, że w tym drugim są dodatkowe extensions niezgodne ze standardem
@RedveKoronny: nie wiem jak działa VSCode, ale samo CMake konfiguruje się poprzez CMakeLists.txt, w którym można dodać na przyklad add_compile_options(${CMAKE_CXX_FLAGS} -std=c++20), ale jeśli
@RedveKoronny: Are other languages besides C++ supported as well? Yes, CLion fully supports Python, Objective-C/C++, HTML (including HTML5), CSS, JavaScript, and XML. Support for these languages is implemented via the bundled plugins, which are enabled by default. See CLion features in different languages for more details. You can install other plugins to get more languages supported in CLion (such as Rust, Swift, or Markdown ). See Valuable language plugins and
mam gcc w wersji 10.3, ale jak na vs code wypisze _cpluplus żeby wiedziec w jakiej wersji pisze, to wychodzi że pisze dalej w 14, i nie rozpoznaje featurow z 20 (jak chociażby std::shiftleft)
#cpp #naukaprogramowania #programowanie
ale odpala mi to cmake:debug
c++20 od gnu++20 różni się tylko tym, że w tym drugim są dodatkowe extensions niezgodne ze standardem
@RedveKoronny: nie wiem jak działa VSCode, ale samo CMake konfiguruje się poprzez CMakeLists.txt, w którym można dodać na przyklad
add_compile_options(${CMAKE_CXX_FLAGS} -std=c++20), ale jeśli./vscode/ccppproperties
c++ jest ustawiony na 20, ale vs code płacze, mimo ze terminal
"C_Cpp.default.cppStandard": "c++20"Yes, CLion fully supports Python, Objective-C/C++, HTML (including HTML5), CSS, JavaScript, and XML. Support for these languages is implemented via the bundled plugins, which are enabled by default. See CLion features in different languages for more details.
You can install other plugins to get more languages supported in CLion (such as Rust, Swift, or Markdown ). See Valuable language plugins and