Wpis z mikrobloga

• 722
Kolejne wezwanie. 54 lata, covid+, duszność, saturacja 78%. Niby codzienność ale podjeżdżamy pod dom, a tu na bramie wisi klepsydra: 77-latek, zmarł 3 dni temu, pogrzeb lada dzień. W domu u pacjenta dowiadujemy się, że to ojciec naszego chorego i że zmarł na Covid. Domownicy przerażeni informacją, że musimy jechać do szpitala. Sam pacjent (i my) stara się zachować normalnie. Jednak gdy wychodząc z domu mówi do swojej mamy: "pożegnaj mnie" coś w nas pęka. Nikt tego głośno nie mówi, ale każdy wie, że on też może już nie wrócić do domu.
J---ć to. Muszę się napić.
#koronawirus #999 #ratownikmedyczny #wejsciesilowe
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 21
@Cernold: ilość zgonów i średni wiek zmarłych jest inny, ale żeby dostrzec taką subtelność trzebaby ogarniać podstawy matematyki, logiki i racjonalnego myślenia.
  • Odpowiedz
Prawda czy fałsz, że u ludzi po covidzie może być wyższy puls niż normalnie a osoba tego jakoś bardzo nie odczuwa, na spacerze opaska pokazała mi ponad 130, teraz jak leżę 86

@ElCidX: Jak trenowałem to po zwykłej kilkudniowej infekcji powyżej gardła różnica w tętnie była znaczna przez kilka tygodni. Po covidzie dla rozwiania wątpliwości może zadzwoń do lekarza po EKG czy RTG.
  • Odpowiedz
@Koliat zachorowania na grypę i zgony z nią związane spadły niemalże lub do 0 (jak w UK). Do myślenia trzeba mieć mózg, do siania paniki już nie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Korba112: kurde to ja miałem saturację poniżej 90 czasami ale akurat zaczynała schodzić mi gorączka i postanowiłem jednak nie wzywać karetki, no i wyszedłem.

Prawda czy fałsz, że u ludzi po covidzie może być wyższy puls niż normalnie a osoba tego jakoś bardzo nie odczuwa, na spacerze opaska pokazała mi ponad 130, teraz jak leżę 86

@ElCidX:
Miałam tak prawie miesiąc, za siebie mogę potwierdzić
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 16
@Cernold: bo przez stosowanie procedur zmiejsza się transmisja wirusa grypy? XD Wiem, że dla was, koronaświrusy, to jest jak opium ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Grypą istnieje obok sars-cov-2, z tym że jest mniej zaraźliwa i przez stosowanie masek po prostu jest jej mniej na świecie. Ot, cała filozofia xD Trzeba jeszcze ogarniać podstawową biologię, więc marsz do książek.
  • Odpowiedz

@ElCidX: ja przez ponad 2 mce dochodzilem do siebie.
Tetno przy standardowym treningu jaki jest w moim zestawie zwykle oscylowal w okolicy 130.
Po covid lecialo na ponad 160, a i wysilek odczuwalem jako znacznie wiekszy.
Po 3
  • Odpowiedz
@Korba112: ojjjj małopolska. Oni tacy bogobojni.
Wcale mi ich nie szkoda.
Wcześniej powodzie, później wirus.
Ale dalej nie daje im to do myślenia, że kara boska za głosowanie na PiS. Kara dla jeb$##$ komunistycznego pokolenia które rozje$$@& ten kraj.
  • Odpowiedz
ziomek u mnie w rodzinie podobna sytuacja. Saturacja 89 i wniosek pana ratownika "siedzieć obserwować". Na drugi dzień 77

@durielek2: Mialem jeszcze inny przypadek - wlasny. Obserwowalem swoja saturacje. Stopniowo spadala. Gdy spadko do 89 moj rozowy zadzwonil po 112. Dyspozytor stwierdzil ze mam sobie dzwonic do nocnej swiatecznej opieki medycznej i zrm nie zadysponowal. Jakis czas pozniej i tak musialem zadzwonic drugi raz na 112 bo stan sie pogarszal.
  • Odpowiedz
Jak nie nauczysz się podchodzić do roboty zawodowo to szybko Ci głowa siądzie i przeniesie się to na Twoje relacje rodzinne i wpadniesz w nałogi.
  • Odpowiedz
Nie zmienia to faktu ze uwazam ze w ratownictwie i tak przytlaczajaca wiekszosc to przyzwoici ludzie robiacy co moga w tym systemie w ktorym przyszlo im pracowac.

@maniac777: to prawda, natomiast wcale by mnie nie zdziwiło, gdyby do dyspozytorni 112 czy ogólnie do szpitali poszedł przykaz z góry zeby ludzi z saturacją powyżej 85% odsyłać z kwitkiem bo służba zdrowia nie daje rady.

Ryzykuje się życiem polaków bo służba zdrowia
  • Odpowiedz