Wpis z mikrobloga

#synology #storage #komputery #programista15k
Czy ktos mi moze wyjasnic jak to sie dzieje, ze jesli mam polaczenie 5 gbe (moj pc) , synology ds1621+ ma poloaczenie 10 gbe i ma volumen 2x8tb HGST 7200 rpm raid shr. To teraz jesli kopiuje na niego za pomoc smb3 / cifs, mam 500 MB/s predkosc (Co jest normalne bo moj komputer ma 5gbe karte sieciowa), a jesli wolumen podmontuje sobie za pomoca iSCSI, mam predkosc 2 GB/s ? Jak to sie dzieje ze to niby kopiowane jest 2 GB skoro moja karta ma 5 gbe ?
Jumbo frames 9000 wlaczone.
oink_oink - #synology #storage #komputery #programista15k 
Czy ktos mi moze wyjasnic...

źródło: comment_1618743831TeqWOb84ZwRecwkgIeOF1V.gif

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siona : nie, wrzucalem nowe pliki ktore nigdy nie byly w syno, wiec to nie cachowanie. Cachowanie w syno mam zrobione 512gb x2 read/write , ale jest to random a nie sequence. cachowanie jest wlaczone na tym wolumenie. Ale np. robilem to samo z wolumenem gdzie byl tylko 1 dysk SSD wpiety, bez raid, bez cache , i tak samo to wygladalo, wiec to na pewnoe nic zwiazanego z cachowaniem.
  • Odpowiedz
@oink_oink
Najpierw fakty. Masz kartę 5Gbps w komputerze i 10Gbps w Synology. Przekonweryujemy więc prędkości które uzyskujesz ma PC:

500 MBps = 4Gbps
2GBps = 8 Gbps

Czyli tutaj faktycznie twoje połączenie iSCSI jest szybsze od twojego interfejsu w komputerze. Przyznam szczerze, że ciekawe to jest, wołaj jak będziesz coś wiedział
  • Odpowiedz
@Futhark: tak
Cachowanie w syno mam zrobione 512gb x2 nvme read/write , ale jest to random a nie sequence. cachowanie jest wlaczone na tym wolumenie. Ale np. robilem to samo z wolumenem gdzie byl tylko 1 dysk SSD wpiety, bez raid, bez cache , i tak samo to wygladalo, wiec to na pewnoe nic zwiazanego z cachowaniem.
To byl ten sam wolumen z wlaczonym cachem w przypakdu iscsi jak i
  • Odpowiedz