Maszyna wirtualna z gościem #windows10 na hoście #linux - mam do dyspozycji 3GB RAM (dla maszyny, nie dla systemu) oraz i5 2nd gen na #laptop #dell
wizualne efekty wyłączone, system jak dla mnie może wyglądać jak Windows 2000.
czy da radę korzystać w miarę wygodnie z #microsoft #office365 (Głównie Excel)? Ja wiem jest jest opcja online i to działa, ale chce mieć w razie "W" możliwość korzystania z wersji offline.
No i lepiej #wmware Player czy #virtualbox do udawania kompa z W10?
@Aserehehaehe: dzięki, jest jakaś przewaga libvirta na VMP czy VB? Bo jestem człowiek leniwy i jeśli ma być identico, bez kombinowania, to wolę gotowe rozwiązanie
@hiperchimera: tak virt/vmware/vb wszystkie maja integracje virt-tools/vmtools/vb guest addons, ja nic nie kombinowalem robilem wszystko przez RDP , xfreerdp ma fajne opcje na tuning.
Tylko pytanie który Windows 10, jeśli wersja noob to nie zadziała RemoteApp. Jak do użytku niekomercyjnego to możesz użyć Windows Server by Fervi (trial) i mieć RemoteApp i legalny system
czy da radę korzystać w miarę wygodnie z #microsoft #office365 (Głównie Excel)? Ja wiem jest jest opcja online i to działa, ale chce mieć w razie "W" możliwość korzystania z wersji offline.
@Kryspin013: moje pytanie jak bardzo będzie to mulić ? :-) bo jeśli nie gorzej jak webowy Office, to przeżyje, na na laptopie nie korzystam tak często z MSO, bardziej boli brak natywnego wsparcia na Onedrive...
Tak czy owak, eksperyment dwumiesięczny pt. a może Windows 10 na lapku zamiast OpenSuse Leap uważam za zakończony :-)
moje pytanie jak bardzo będzie to mulić ? :-) bo jeśli nie gorzej jak webowy Office, to przeżyje, na na laptopie nie korzystam tak często z MSO, bardziej boli brak natywnego wsparcia na Onedrive...
@hiperchimera: To powtórzę, wydajność w vm'ce będzie taka jakbyś miał zainstalowanego windowsa na jakiejś fizycznej maszyniez natywnym GPU intela z 2generacje wstecz. To jest wirtualizacja sprzętowa a nie softwaerowa, będzie działać dużo dużo lepiej niż jakakolwiek
@Kryspin013: nie wiem czy się zrozumieliśmy, moje pytanie tyczyło skali mulenia (jeśli masz taką wiedzę) na emulowanej grafice w przypadku pakietu MSO :-)
@ruum: znam oba rozwiązania. Używałem. jeszcze konsoli do ręcznej synchronizacji lub monitorowania folderu. Ale dalej to proteza. Aplikacja choćby w Electronie by się przydała od MS.
wizualne efekty wyłączone, system jak dla mnie może wyglądać jak Windows 2000.
Oba produkty MS legalne.
https://github.com/Fmstrat/winapps
Tylko pytanie który Windows 10, jeśli wersja noob to nie zadziała RemoteApp. Jak do użytku niekomercyjnego to możesz użyć Windows Server by Fervi (trial) i mieć RemoteApp i legalny system
https://github.com/IntinteDAO/WinAppsSys
@hiperchimera: w kvm, możesz wydzielić część grafiki intela (GVT-g) lub nvidii (ostatnio wyszło https://ithardware.pl/aktualnosci/prosty_mod_odblokowuje_wirtualizacje_na_gamingowych_kartach_nvidia_geforce-15696.html ) by mieć natywne
@Szaraban: @ruum: dzięki za pomoc
@Kryspin013: moje pytanie jak bardzo będzie to mulić ? :-) bo jeśli nie gorzej jak webowy Office, to przeżyje, na na laptopie nie korzystam tak często z MSO, bardziej boli brak natywnego wsparcia na Onedrive...
Tak czy owak, eksperyment dwumiesięczny pt. a może Windows 10 na lapku zamiast OpenSuse Leap uważam za zakończony :-)
@hiperchimera: To powtórzę, wydajność w vm'ce będzie taka jakbyś miał zainstalowanego windowsa na jakiejś fizycznej maszyniez natywnym GPU intela z 2generacje wstecz. To jest wirtualizacja sprzętowa a nie softwaerowa, będzie działać dużo dużo lepiej niż jakakolwiek
@hiperchimera: rsyc albo płatne Insync
@hiperchimera: na emulowanej grafice to jak dla mnie sam pulpit za mocno mulił.
@hiperchimera: btw doczytałem teraz, że 2gen i5. To możesz zapomnieć o GVT-g ( ͡° ͜ʖ ͡°)