Aktywne Wpisy
blinkarA +1233
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Poprosze_herbate +409
#szczecin wyszłam z domu na autobus.
Autobusy odwołane
Myślałam że nie dam rady do domu wrócić. Jedna, wielka tafla lodu
Autobusy odwołane
Myślałam że nie dam rady do domu wrócić. Jedna, wielka tafla lodu
źródło: 1000005322
Pobierz

Potrzebowałbym algorytm, który potrafi rozpoznać czy skan kartki z odręcznymi napisami, jest prawidłowo odwrócony do czytania.
Może być tak, że daję gotowe prawidłowo odwrócone skany i z tego się uczy.
Opcja:
OCR na każdą z 4 stron(obrót) skanu i tam gdzie rozpozna więcej, tam jest pion.
Jakby mnie nakierować, co mogę przetestować to by mi pomogło.
Zrob zwykle rozpoznawanie obrazu przez cos takiego:
https://www.mathworks.com/discovery/convolutional-neural-network-matlab.html
Jak jest prościej niż z OCR, to bardzo się cieszę.
Kolega mi dał propozycję że można spróbować z OCR.
Ja myślałem bardziej o samoczynnym znalezieniu algorytmu poprzez gotowe prawidłowe z których się uczy.
@look997: No bo nie potrzebujesz czytac tego tekstu, potrzebujesz wiedziec czy cos jest dobrze czy zle ulozone.
@look997: Nie rozumiem tego zdania. cnn sam sobie znajdzie na co ma patrzec, wystarczy dac mu tylko przykladowy batch z opisem. W twoim wypadku bedziesz mial tylko 2 kategorie i
Miałem na myśli to co ty napisałeś - żeby dać partię gotowych skanów (prawidłowo obróconych) i żeby samo się nauczyło na co patrzeć.
Tylko rozumiem, że trzeba dać osobno też partię skanów z ułożeniem nieprawidłowym - o tym nie wiedziałem.
* ściągam coś
* ładuję do tego czegoś obrazki
mam model
* ładuję inne obrazki
i mam wynik zgodności lub niezgodności
Chodzi żeby mieć punkt zaczepienia.
Nie potrafię znaleźć gotowego przykładu, który wiem że by działał i mogę się do niego odnieść albo go przerobić na własne potrzeby.
Mam hasło "Convolutional Neural Network", wiem że istnieje
@look997: cnn nie trzeba do niczego dopasowywac, wlasnie w tym tkwi piekno tego wynalazku.Nawet nie sprawdziles jak cnn dziala.
@look997: Dostales nitke i nawet klebek do reki, tylko nie wiesz co z nim zrobic.
Nie, no ja wiem że to się uczy z podanego materiału.
Po prostu nie chcę żeby ktoś dał mi gotowca skrojonego na moje potrzeby, tylko jakikolwiek przykład od początku do końca.
Zakładam, że takie przykłady gotowe istnieją z konkretną dawką materiału dla przykładu i opisane co tam się dzieje i co robić, od pierwszego
@look997: Blagam, przeczytaj to co wyslalem, dalej nawet nie czytam twoich wypocin. Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. Przyklad od poczatku do konca to jest wlasnie gotowiec cnn. Tam nie ma nic do ustawiania, przestawiania na twoim poziomie. Tam trzeba tylko podac folder gdzie masz x folderow z danymi
Jeszcze koledze dałem ten link od ciebie, on niby coś się z AI zapoznawał, ale też nie ogarniał. xD
Ang głównie z translatorem i to nie jest za dobre.
@look997: To znaczy, ze samo szukanie w google ciebie przerasta. Musisz ogarnac podstawy korzystania z tego narzedzia.
@look997: Slowo klucz "niby".
@look997: Ale wiecie dwa ulomki, ze tam jest caly kod ktorego szukasz? Powtarzam 4 czy 5 raz. sprawdz link ktory wyslalem.
@FortunaHej: No fajnie że lubisz ludzi po obrażać. Baw się dobrze.
Niby wykop od tego jest. :D
@FortunaHej: Nie no, mówił że tylko pobieżnie.
@look997: Dostales wszystko gotowe, musisz tylko 2 razy kliknac. To nie jest obrazanie, to jest stwierdzanie faktu. Od kilku dni nie potrafisz tego zrobic, nie masz przyszlosci kompletnie w programowaniu ani w ai.
@FortunaHej: Nie mam przyszłości ani przeszłości w niczym, więc to nic nowego dla mnie. xD