Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki sytuacja wygląda następująco: w ubiegłym roku kupiłem działkę na kredyt. Bank wysłał mi informację, że do końca miesiąca mam przekazać im info o wpisie do hipoteki wraz z numerem księgi wieczystej (działka będzie miała nadany nowy nr) do nich. Notariuszka już podczas kupna powiedziała mi, że sąd w naszym mieście ma w tym temacie obsuwy 12 miesięczne (w teorii powinny to być 3 miesiące) a bank daje mi 9 miesięcy czasu na dostarczenie tych informacji. W związku z tym w grudniu złożyłem pismo do sądu z prośbą o przyspieszenie tych czynności i info do banku, że takie pismo wystosowałem i wpłynęło do sądu - niestety nic nie ruszyło w tym temacie. Czy ktoś z Was był może w podobnej sytuacji?Jakie kroki teraz podjąć? #kiciochpyta #nieruchomosci #kredythipoteczny #banki
  • 6
@Mfalme_Kitunguu: Zadzwoń do sądu, najpierw spróbuj porozmawiać telefonicznie z referendarzem, czasami sekretarki łączą i wtedy poproś go możliwe przyspieszenie wpisu, jeżeli to nic nie da, zadzwoń do sekretariatu przewodniczącej lub przewodniczącego wydziału i spróbuj porozmawiać przez telefon albo umówić się na spotkanie, przygotuj sobie drugie pismo błagalne o przyspieszenie wpisu hipoteki przedstawiając od nowa argumenty banku oraz z lekkim ubarwieniem. Powinno w sądzie zadziałać.