Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do wykopów z #programowanie Ile może zająć samodzielnie przyuczenie się do takiego stopnia aby móc podjąć pracę, zakładając że będę przeznaczał na to ok 4h dziennie. Wiem, że są różne języki i różni ludzie mają inne predyspozycje, ale jakbyście mieli podać jakieś przybliżone zakresy.
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@user-agent-switcher: dobry przemyślany wpis byczku ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

Nie to co ten @papaj42 p------i, że jak nie wiesz co to obiekt, a po miesiącu masz być turbo juniorem, którego nie zagnie rekruter xDDDD
Może jak ktś nie miał z tym styczności to uwierzy ale materiału jest tak w ujjjjjj dużo, że potrzeba miesięcy żeby to przetrawić i
  • Odpowiedz
@non-serviam: Powiedział typ co myśli, że programowanie jest niczym tajemne nauki dla wybranych, a miał problem z rekurencją XD

Przestań usprawiedliwiać się, że potrzebowałeś miesięcy, żeby pojąć wiedzę szarego klepacza kodu, bo to żałosne i nie każdy ma tak jak ty.
  • Odpowiedz
@papaj42: nikt nie powiedział, że to nauki dla wybranych tylko, że przyswojenie tego zajmuje trochę czasu. Co z tego, że wiesz co to rekurencja jak nie potrafisz skorzystać z jej zalet.
Widzę, że szybko zapomniałeś jak to wygląda na początku. Wszystko jest proste jak się już to umie i używa w pracy ale jak ktoś się dopiero uczy to nie jest tak lekko.
  • Odpowiedz
@papaj42: Poruszyles ciekawa sprawe. Moj wczesniejszy post zostal napisany z perspektywy osoby w wieku 30+. Takiej, ktora zdazyla okrzepnac pod katep dojrzalosci zyciowej, itp. Stad m.in. w tym co proponuje tak duzy nacisk na optymalizacje podejmowanych wyborow w zakresie zycia jako "gry dlugoterminowej". Troche zapomnialem jak to bylo, jak mialem 21 lat i szedlem do pierwszej pracy (nie programistycznej). Pewnie z 8 lat zajal proces "robienia ze mnie Czlowieka" w
  • Odpowiedz
Jeszcze dopowiem, bo chyba mozna to ujac nawet prosciej:

Szukaj w zyciu szans. Jesli sie taka trafi (praca), to nie wypuszczaj jej z rak. Uczyc mozna sie zawsze i prawie wszedzie, a szanse trafiaja sie w zyciu rzadko. Jedno i drugie rob rzetelnie.
Finalnie bedzie co bedzie, ale jeszcze nigdy w zyciu nie widzialem, zeby osoba wykorzystujaca trafiajace sie jej szanse miala sie zle. Natomiast spotkalem cale tuziny ludzi, ktorzy narzekaja, ze
  • Odpowiedz
@user-agent-switcher: Wychodzę z założenia, że robotę najlepiej łapać jak najwcześniej, bo raz, że pracodawcy będą przychylniej patrzeć na kogoś z doświadczeniem, a dwa, że pozwala to szybciej ukierunkować nas na to w czym faktycznie chcemy się rozwijać.

Sam też można powiedzieć utknąłem w środowisku pracy, w którym mam już marne szanse na dalszy rozwój, ale gdybym w ogóle nie poszedł do pracy to bym nie wiedział nawet jak powinien wyglądać
  • Odpowiedz
@papaj42: Jest jedna rzecz, ktora znacznie Cie rozni od wiekszosci ludzi (nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawe). Jestes butny i wojowniczy. Pisze otych cechach w pozytywnym sensie. Malo kto potrafi w mlodym wieku miec na tyle silne poczucie wlasnej wartosci, ze "nie p------i sie w tancu". Takie osoby zazwyczaj szybko awansuja ALE ciezko im sobie wyobrazic, ze inni moga tego tak nie postrzegac i maja najczesciej wiele problemow,
  • Odpowiedz
@user-agent-switcher: @papaj42: @non-serviam: @dthprf: Dziękuję panowie za wasze odpowiedzi, każda z nich jest dla mnie ważna. Na razie nie podjąłem decyzji czy rzeczywiście pójdę w programowanie, po prostu jestem aktualnie na życiowo-zawodowym rozdrożu i staram się dobrze zbadać różne opcje zanim postanowię pójść w którąś ze stron. Co do czasu to w teorii mógłbym sobie zrobić dłuższą niż 6 miesięcy przerwę od pracy w
  • Odpowiedz