Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do wykopów z #programowanie Ile może zająć samodzielnie przyuczenie się do takiego stopnia aby móc podjąć pracę, zakładając że będę przeznaczał na to ok 4h dziennie. Wiem, że są różne języki i różni ludzie mają inne predyspozycje, ale jakbyście mieli podać jakieś przybliżone zakresy.
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mlody_jeczmien: po 3 miesiacach od zera znalazlem prace jako junior backend developer, siedzialem okolo 8h dziennie, tyle ile bym siedzial w robocie. Polecam znalezc swoja nisze i od poczatku uczyc sie majac na wzgledzie wymagania w danej branzy.

kolega rok siedzi i sie JS uczy, ale tam to konkurencja taka ze ja bym sie nie pchal :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tmtmp3: ja np planowałem w frontend iść i może z czasem fullStack, bo wydawało mi się to jedną z łatwiejszych ścieżek, szczególnie że pracuję na pełny etat. Mówisz, że jednak może być kiepsko? xD
  • Odpowiedz
@zarev: Ciężko mi samego siebie ocenić, ale wydaje mi się że jako takie predyspozycje mam, tzn. dość łatwo idzie mi zdobywanie wiedzy wszelakiej a przedmioty ścisłe były dla mnie w szkole raczej bezwysiłkowe (choć nie wiem czy rzeczywiście ma jakieś przełożenie na programowanie).
  • Odpowiedz
@tmtmp3: 3 miesiące brzmią całkiem nieźle, ja myślałem maksymalnie 6 na to przeznaczyć, żeby nie wydrenować swoich oszczędności za bardzo. Przy czym aktualnie jeszcze studiuję więc zakładałem 4-6h dziennie na programowanie.
  • Odpowiedz
@foneswein: no wlasnie, latwiejszych = ogromna konkurencja. Mowie tylko ze swojego doswiadczenia, bo sam dopiero jestem na "poczatku" drogi w tej branzy. Wystarczy wejsc na jakakolwiek grupe codingowa czy jakies tam codeacademy / hackersrank itd, 95% postow jest na temat front endu albo testowania manualnego.

Ja obralem sobie inna droge, jezeli chcesz byc fullstack w przyszlosci to najpierw bym zaczal od jakiegos backendu, gdy wiesz jak to dziala wszystko pod
  • Odpowiedz
@Mlody_jeczmien: przejrzyj oferty pracy które cię interesują ze względu na lokalizację lub branży w której jest firma. Raczej będziesz zainteresowany jakimś PHP, js, Java/kotlin, python, Ruby, go Ew. C#. I wybierz tę technologię, której jest najwiecej. W 6msc to podręcznika do c++ nie przerobisz nawet.
  • Odpowiedz
@Mlody_jeczmien: Mnie to zajęło ponad rok, tak szczerze. Przy czym nie uczyłem się codziennie. Miałem normalnie pracę i czasem po godzinach robiłem sobie "side project". Bywały chwile, że nie tykałem projektu przez kilka tygodni, itd. Myślę, że gdyby to skondensować to zajęłoby mi to około 8mc. Polecam Ci żebyś od razu zaczął pisać jakąś aplikację. Tak najszybciej się nauczysz. Ja zaczynałem od apki pogodowej (android dev), potem pisałem coś z
  • Odpowiedz