Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cymes Ukraińska historiografia jest pełna takich naciągnięć, ja niegdyś pisząc pracę o Ukrainie XVII wiecznej miałem szansę by o tym się przekonać, a na Wikipedii gdzie każdy może coś wstawić jest to aż nazbyt widoczne.
  • Odpowiedz
@Cymes: Nic dziwnego. Zwłąszcza gdy idzie o winy wobec Zydów to poszczegolne nacje usiłują zrzuci wine na innych lub przynajmniej uwypuklić grzechy innych. U nas tez to jest.Sa hasła na wiki pl gdzie pogromy jakie nawet iPn uznał za dokonane przez Polaków sa przppisywane w calosci tajnemu niemieckiemu komandu. I jako dowód jest zdalne sledztwo goscia, który poł iweku temu robił sledztwo nie majac nawet dostepu do materiałów i świadków
  • Odpowiedz
dlaczego Bandera i Szuchwycz nie sa kolaborantami to jeden z wikeszych fikołków jakie widziałem.

@szurszur: Słyszałem to na kanale im. Szewczenki że kolaboranci działsli przeciw własnemu państwu a Ukraińcy nie mieli własnego państwa
  • Odpowiedz
@Cymes:

Ukraińcy tak jak i Rosjanie mają inny stosunek do prawdy niż Polacy. Prawda dla nich nie istnieje, są tylko narracje mające służyć ich sprawie. Zgodnie z kanonami ukraińskiego nacjonalizmu wszystko co służy sprawie ukraińskiej jest po prostu dobre.

Niestety w wojnie o pamięć historyczną Ukraina dziś wygrywa z Polską. Narracja ukraińska zyskuje akceptację wśród Polaków i przede wszystkim wśród polskich intelektualistów. Niektórzy w imię "prawdy historycznej" tłumaczą nawet na forach
oydamoydam - @Cymes: 

Ukraińcy tak jak i Rosjanie mają inny stosunek do prawdy niż...

źródło: comment_161737772641IkOVSx8llPBsWLgwtXur.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz