Wpis z mikrobloga

Hej, pomożecie mi z tym zadaniem z #informatyka? #spoj

PROBLEM KAŁOWOJAŻERA

Drogi studencie,

możesz mi wierzyć lub nie, ale pierwszy kał w nowym roku rzucił nieco światła na istotne sprawy w moim życiu. Nie chcę wdawać się w szczegóły, gdyż zrecenzowanie wszystkich przebłysków owego światła zajęłoby zbyt dużo czasu.

Streszczając: ten kał był zupełnie jak nasza miłość. Gdy głaskał delikatne ściany mojego odbytu, było mi bardzo przyjemnie. Jednak gdy mnie opuszczał - czułem pustkę. Pustka ta, niezwykle dotkliwa, za każdym razem wygrywała nad wstrętem i kierowała moją ręką w dół muszli. Niestety, gdy tylko zaciskałem kał w dłoni, ten – niewdzięczny - rozpadał się na dwie części. Pierwsza część płynęła do Wisły, drugą - z trudem udało mi się wepchnąć do magazynka.

Wtedy ponownie zacząłem przeć. Tym razem przyjemność trwała krócej. Kolejny raz poczułem pustkę, więc znowu – tym razem nieco energiczniej - wcisnąłem kał w swój odbyt. Ale połowa zaś się wymsknęła. „- Ech” – odparłem.

Za trzecim razem, przyjemność była ledwo wyczuwalna i trwała naprawdę moment. Pomyślałem, że muszę coś naprawić. Zmienić coś w swoim postępowaniu. Myślałem nad tym tak intensywnie, że... znowu się zesrałem.

Czwarty, piąty, szósty raz... pogłębiając się w desperacji dopychałem coraz to drobniejsze grudki brązowego szczęścia.

Za siódmym razem, kupka była wielkości ziarnka czerwonej fasoli. Czułem, że umieram. Ogarnęła mnie całkowita anhedonia, ale postanowiłem: „- nie poddam się!!! Jestem przecież programistą”.

Zad. 1:

a) O ile krócej trwała przyjemność po każdym parciu?
b) Wyznacz złożoność asymptotyczną powyższego algorytmu.
c) Czy algorytm zakończy się w skończonej liczbie kroków (uzasadnij)
d) Co można zrobić, aby poprawić wydajność powyższego algorytmu (wymień co najmniej trzy czynniki)?
e) Określ początkowy rozmiar stolca, wiedząc, że za każdym razem na muszli pozostawało 1,2% objętości kału.
f) Napisz podobny algorytm przy założeniu, że kał rozpada się na dwie części za pierwszym razem, na trzy części za trzecim razem, cztery części za czwartym etc... o ile szybciej zakończy się defekacja?
g) *Dla prymusów: wymień produkty żywnościowe, które mogą zmniejszyć lepkość kału i tym samym wydłużyć przyjemność protagonisty. Czy #yerbamate pomaga czy przeszkadza? Odpowiedź opatrz minimum dwoma przypisami do publikacji naukowych traktujących o medycynie niekonwencjonalnej.

#programowanie #algorytmy #milosc
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach