Aktywne Wpisy
mirko_anonim +1166
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Równo rok temu zmarł mój mąż i zarazem najlepszy przyjaciel. Ciągle muszę udawać, że jest lepiej, że chce żyć, a prawda jest taka, że codziennie marzę by umrzeć. Żebyśmy znów mogliby być razem.
Odszedł jako bohater , walcząc ze zbyt silnym przeciwnikiem- białaczką.
życie to #!$%@? niesprawiedliwy.
Musiałam się komuś tylko wygadac.
#zaloba
────────────────
Równo rok temu zmarł mój mąż i zarazem najlepszy przyjaciel. Ciągle muszę udawać, że jest lepiej, że chce żyć, a prawda jest taka, że codziennie marzę by umrzeć. Żebyśmy znów mogliby być razem.
Odszedł jako bohater , walcząc ze zbyt silnym przeciwnikiem- białaczką.
życie to #!$%@? niesprawiedliwy.
Musiałam się komuś tylko wygadac.
#zaloba
────────────────
Belbiteo +21
#niebieskiepaski #zdrada #rozowepaski
Myślę że mąż mnie zdradza. Sytuacja sprzed kilu dni: godzina 20, dzwoni mój telefon, odbieram a tam babka pyta czy może rozmawiać z Xy, podaję mu telefon (prowadzimy wspólnie firmę, mój numer jest telefonem firmowym więc żadna nowosc że ktoś dzwoni i chce z nim rozmawiać). Stary bierze tel i od razu się gotuję, kilka razy rozmowa jest rozlaczana (nie wiem przez kogo) babka ciągle dzwoni ponownie, on mówi
Myślę że mąż mnie zdradza. Sytuacja sprzed kilu dni: godzina 20, dzwoni mój telefon, odbieram a tam babka pyta czy może rozmawiać z Xy, podaję mu telefon (prowadzimy wspólnie firmę, mój numer jest telefonem firmowym więc żadna nowosc że ktoś dzwoni i chce z nim rozmawiać). Stary bierze tel i od razu się gotuję, kilka razy rozmowa jest rozlaczana (nie wiem przez kogo) babka ciągle dzwoni ponownie, on mówi
Dziecko patrzy na mnie jak na typowego informatyka.
Co to jest dyskietka?.
Musiałem wyciągnąć z pudełka ze starymi "skarbami/pamiątkami" dyskietkę i objaśnić zasadę działania ;)
Po co w tych programach jest tak ikonka dyskietki, jak nowe pokolenie już totalnie nie ma o tym pojęcia a stare wie gdzie zapisywać.
#informatyka #word #office #programy #pytanie
Ba, same nazwy "plik" i "folder" powinny to dziecko razić - bo to też jeszcze z czasów papierowych.
Kto jeszcze trzyma kartki papierów (ikona pliku) w takich żółtawych folderach? Teraz papiery to się raczej w segregatorach trzyma.
Na necie znalazlem jeszcze pic rel - przycisk ze strzalka, w ksztalcie mniej-wiecej dyskietki - widac ze ktos chcial tu isc na kompromis wzgledem mlodszych i starszych uzytkownikow
I jaki jest ten uniwersalny znak zapisywania cyfrowych danych na nośniku?
Przyjęta i obecnie stosowana stylistyka odwołuje się do analogicznych czynności w świecie rzeczywistym.
Jak chcesz odciąć to od analogii świata rzeczywistego (żeby za kolejne 2-3 dekady nie stanąć przed tym samym problemem - zdezaktualizowanego symbolu) - jaki symbol będzie na tyle intuicyjny, że każdy go zrozumie i na tyle uniwersalny, że będzie zrozumiały na całym świecie w różnych kulturach
"Po co w tych programach jest tak ikonka dyskietki, jak nowe pokolenie już totalnie nie ma o tym pojęcia a stare wie gdzie zapisywać."
może i retoryczne, ale nie oczekuj od mnie, że Ci znajdę super boski znak, który zastąpi wszystko.
Podobnie jest z symbolem wc, jestem ciekawy ile procent ludzi na ziemi wie co oznaczają, kółko i trójkąt. Dla wielu jest to problem.
@macgar: I oto masz rozwiązanie problemu, który sam kreujesz- córka wiedziała gdzie kliknąć, żeby zapisać. Czyli dyskietka spełnia to, co napisałeś:
¯\_(ツ)_/¯ Zapewne z czasem symbol dyskietki nie będzie już oznaczał przedmiotu, tylko akcję zapisywania ( ͡° ͜ʖ ͡
Trójkąt równie dobrze może skojarzyć się z kobiecym łonem, dlatego nie jest uniwersalny.
Zatem argument z WC jestem zmuszony uznać za nietrafiony. ¯\_(ツ)_/¯
Myślę, że dyskietka zostanie z nami jeszcze bardzo długo. Skoro praktycznie nieużywany i bezużyteczny przycisk "Scroll Lock",
Wrocław dopiero co zmienił ikonke pociagu na wyświetlaczach autobusów.
https://www.transport-publiczny.pl/img/20210326174707Porownaniepiktogramow2.jpg_678-443.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_European_road_signs
@macgar:
Tę ikonkę kojarzyłbym raczej z ikonką "download" niż z symbolem "zapisz".
Jeśli chodzi o ikonkę dyskietki to ten piktorgam jest tak mocno zakorzeniony w umysłach ludzi, że nie ma sensu go zmieniać.
Nawet jeśli chciałbyś go zmienić to nie ma szans na doprowadzenie do ogólnoświatowego konsensusu, że od dzisiaj ikonka zapisu wygląda inaczej.
Z resztą obok ikonki jest przecież napis "zapisz" więc
Ikona dyskietki stała się właśnie takim międzynarodowym i uniwersalnym znakiem zapisu plików.
Uścisk dłoni kiedyś miał pokazać że druga osoba nie ma broni, teraz nikt mieczy nie nosi, a gestu (no może do zeszłego roku) nikt nie kwestinowal