Wpis z mikrobloga

Tłumaczę dziecku jak zapisać w edytorze tekstu pracę i mówię, klikasz na dyskietkę.
Dziecko patrzy na mnie jak na typowego informatyka.
Co to jest dyskietka?.

Musiałem wyciągnąć z pudełka ze starymi "skarbami/pamiątkami" dyskietkę i objaśnić zasadę działania ;)

Po co w tych programach jest tak ikonka dyskietki, jak nowe pokolenie już totalnie nie ma o tym pojęcia a stare wie gdzie zapisywać.

#informatyka #word #office #programy #pytanie
Pobierz macgar - Tłumaczę dziecku jak zapisać w edytorze tekstu pracę i mówię, klikasz na dys...
źródło: comment_1617174357U2R8LRe3Sv9WHYVwkJ3Uzi.jpg
  • 59
@lent: szczegolnie, ze od czasu do czasu widzi sie dyskietki w mediach spolecznosciowych / filmach jako taki element retro, nie jest to calkiem zapomniana technologia.
Na necie znalazlem jeszcze pic rel - przycisk ze strzalka, w ksztalcie mniej-wiecej dyskietki - widac ze ktos chcial tu isc na kompromis wzgledem mlodszych i starszych uzytkownikow
Pobierz dirtydenier - @lent: szczegolnie, ze od czasu do czasu widzi sie dyskietki w mediach ...
źródło: comment_1617176863JTCH0WOb1qm0DVYTrDz30e.jpg
@lent: @Polinik: @lent: wiadomo, że drastyczne zmiany, mogą ludzi zniechęcić, ale jednak powinny to być uniwersalne, międzynarodowe znaki. Które w każdym systemie czy urządzeniu są zrozumiałe dla każdego. Ikonografia jest przecież bogata.
@macgar:
I jaki jest ten uniwersalny znak zapisywania cyfrowych danych na nośniku?
Przyjęta i obecnie stosowana stylistyka odwołuje się do analogicznych czynności w świecie rzeczywistym.

Jak chcesz odciąć to od analogii świata rzeczywistego (żeby za kolejne 2-3 dekady nie stanąć przed tym samym problemem - zdezaktualizowanego symbolu) - jaki symbol będzie na tyle intuicyjny, że każdy go zrozumie i na tyle uniwersalny, że będzie zrozumiały na całym świecie w różnych kulturach
@Polinik: zadałem w tym poście pytanie:
"Po co w tych programach jest tak ikonka dyskietki, jak nowe pokolenie już totalnie nie ma o tym pojęcia a stare wie gdzie zapisywać."

może i retoryczne, ale nie oczekuj od mnie, że Ci znajdę super boski znak, który zastąpi wszystko.

Podobnie jest z symbolem wc, jestem ciekawy ile procent ludzi na ziemi wie co oznaczają, kółko i trójkąt. Dla wielu jest to problem.

Pobierz macgar - @Polinik: zadałem w tym poście pytanie:
"Po co w tych programach jest tak i...
źródło: comment_161717859279AsTb7CHq7i3WKEO8Sqej.jpg
na szczęście wiedziała gdzie kliknąć by zapisać, ale słowo dyskietka wydawało się magiczne. ;)

@macgar: I oto masz rozwiązanie problemu, który sam kreujesz- córka wiedziała gdzie kliknąć, żeby zapisać. Czyli dyskietka spełnia to, co napisałeś:

powinny to być uniwersalne, międzynarodowe znaki. Które w każdym systemie czy urządzeniu są zrozumiałe dla każdego

¯\_(ツ)_/¯ Zapewne z czasem symbol dyskietki nie będzie już oznaczał przedmiotu, tylko akcję zapisywania ( ͡° ͜ʖ ͡
@macgar: Dla mnie, mimo, że mieszkam w Polsce trójkąt i kółko też nie jest intuicyjne i też często się waham i nie zgodzę się z panią Klekot, że to "zdroworozsądkowe" oznaczenia.
Trójkąt równie dobrze może skojarzyć się z kobiecym łonem, dlatego nie jest uniwersalny.
Zatem argument z WC jestem zmuszony uznać za nietrafiony. ¯\_(ツ)_/¯

Myślę, że dyskietka zostanie z nami jeszcze bardzo długo. Skoro praktycznie nieużywany i bezużyteczny przycisk "Scroll Lock",
jest tego sporo, ale możliwe, że coś takiego.

@macgar:

Tę ikonkę kojarzyłbym raczej z ikonką "download" niż z symbolem "zapisz".

Jeśli chodzi o ikonkę dyskietki to ten piktorgam jest tak mocno zakorzeniony w umysłach ludzi, że nie ma sensu go zmieniać.

Nawet jeśli chciałbyś go zmienić to nie ma szans na doprowadzenie do ogólnoświatowego konsensusu, że od dzisiaj ikonka zapisu wygląda inaczej.

Z resztą obok ikonki jest przecież napis "zapisz" więc
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@macgar: a może usunąć ikonki kopert z programów pocztowych i komunikatorów? Przecież nie wysyła się fizycznego listu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ikona dyskietki stała się właśnie takim międzynarodowym i uniwersalnym znakiem zapisu plików.
Uścisk dłoni kiedyś miał pokazać że druga osoba nie ma broni, teraz nikt mieczy nie nosi, a gestu (no może do zeszłego roku) nikt nie kwestinowal