Wpis z mikrobloga

i jak to ma niby dzialac?

@Sabarolus: @kfeed: Zwykły chiński yuan - ktoś kupuje samochód za Bitcoiny a oni w Tesli wymieniają to na chińską walute bo tam też produkują więc rozwiązali sobie tym sposobem kwestie transferów pieniężnych xD Ale wszystko z 'metką' BTC więc ludzie sie jarają
  • Odpowiedz
  • 1
@Sabarolus z liczy się kurs w momencie transakcji. Sprzedający podaje Ci po jakim kursie liczy, propozycją ważna jest kilka minut i Ty płacisz zgadzając się na kurs, bądź nie. To standardowa procedura, nie tylko w krypto, ale też przy wymianach walutowych.
  • Odpowiedz
@Obruni: nie do końca. Żaden przedsiębiorca w ten sposób nie handluje. Hedguje sobie wahania kursowe kontraktami forward. Tak jak Ty piszesz to działa kantor walutowy, to zupełnie inna forma działalności i co innego jest tam zyskiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sabarolus no ja pisze o sprzedaży detalicznej tesli za btc. Nie przyszło mi na myśl, za na poważnie bierzesz to, że będzie btc wymieniał na Rimimbi, przeciez to oczywisty fake. Elon twittowal cos dokładnie odwrotnego- ze bitcoiny zostają w tej formie i nie będzie ich wymiany na fiat.
  • Odpowiedz
@Obruni: nie, nie to mam na myśli. Załóżmy, że cena za jedno auto to 1 BTC. Cena za 1BTC to 60k USD. Za 2 miesiące 1 BTC jest warte 40k USD. Czy cena za 1 Teslę to będzie dalej 1 BTC? Konsekwencją czegoś takiego byłaby... Spekulacja na Teslach.
  • Odpowiedz
  • 1
@Sabarolus tutaj będzie tak jak pisałem Ci wcześniej. Liczy się moment płatności. Takie rozwiązania są stosowane w wielu miejscach, od zawsze. Jestem pewny, za kiedy wybierzesz platnosc w BTC po kliknięciu pojawi się cena w BTC I licznik czasu, jak długo cena będzie aktualna. Np 5 min. Jeśli tym czasie zrobisz transakcje jest gotowe. Jeśli nie I klikniesz ponownie może się pojawić nieco inna cena. Zawsze wg aktualnego kursu którejś dużej
  • Odpowiedz
bitcoiny zostają w tej formie i nie będzie ich wymiany na fiat.

@Obruni: jak to będzie działać? Będą zamrażać te środki? (póki wolumen sprzedaży w bitcoinie będzie niski to może jest to możliwe) Czy będą rozliczać się z dostawcami w BTC?
  • Odpowiedz
@Oastry: Opieram się na twittcie który OP wkleił w komentarzu. Elon twittnal ze: " Btc za tesle będziemy trzymali, a nie wymieniali na walutę" I to wszystko, co wiemy nie tylko my, ale i reszta świata, bo żadnych więcej informacji nie ma. Można dywagować, ze sprzedaż za BTC będzie marginalna, wiec mogą te bitcoiny trzymać jako pewna lokate, ale na pewno nic nie wiemy.
  • Odpowiedz