Wpis z mikrobloga

Część, mój układ z #arduino cierpi na problemy prawdopodobnie z zasilaniem. Jestem początkujący i w sumie to mój pierwszy prawdziwy projekt. Używam dwóch zasilaczy stabilizowanych 9v i 12v. 9v zasila Arduino. Problemem jest okresowe zawieszanie się kontrolera, co 10-30 minut. Nie mam oscyloskopu, ale zasilanie jest z tej samej linii co duże trójfazowe maszyny, dlatego myślę że to coś z zasilaniem. Chociaż może być zły kod, ale tak czy siak muszę coś z tym zasilaniem zrobić. Tak najprościej co mogę zrobić? #elektronika
Dzięki za pomoc

Update: Dodałem schemat, nic specjalnego. Wyświetlacz do dwustanowiskowej wagi własnej produkcji. Jeden kontroler obsługuje jedną wagę. Analogowy sygnał z wagi idzie do HX711 i cyfrowy sygnał 10 metrowym przewodem leci do arduino.
Linki do zasilaczy:
https://botland.com.pl/zasilacze-dogniazdkowe/7158-zasilacz-impulsowy-9v2a-wtyk-dc-5521mm-5902135147375.html
https://botland.com.pl/zasilacze-dogniazdkowe/4022-zasilacz-impulsowy-12v15a-wtyk-prosty-dc-5525mm-5901890008488.html

Zawieszają się oba kontrolery w rożnych momentach, nie jednocześnie. Zjawisko nasiliło się odkąd pracują obie wagi, na początku z tylko jednym układem było ok (może to nie ma znaczenia, bo było wszystko nowe - tylko luźna obserwacja). Wciśnięcie przycisku reset przywraca sprawność, tylko problemem jest ponowne wytarowanie wagi (jest to komenda w setup) dlatego traci się pomiar masy już położonej na wadze. Same tensometry ważą b. dobrze. Pzdr
deusExMaquina - Część, mój układ z #arduino cierpi na problemy prawdopodobnie z zasil...

źródło: comment_1616354620oTN1EJArlkh0wvjILKAKGu.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@deusExMaquina: No bo to co kolega wyzej pisal to bzdura ze mozesz miec tak ogromny pobor pradu na uC. Najlepiej jak sprawdzisz jak to dziala w np. warunkach domowych. Wtedy bedziesz wiedzial czy problem jest w ukladzie czy jest srodowiskowy bo tak bez oscyloskopu to ciezko bedzie stwierdzic.
  • Odpowiedz
@deusExMaquina a ja podpytam jeszcze o skrętkę. Czy jest ona ekranowana? Jeżeli tak to nie czytaj dalej. Jeżeli nie jest ekranowana, to czy te 12 metrów kabla puszczone jest obok działających maszyn? Chodzi mi o to czy masz pewność że sygnał tym przewodem nie jest zakłócany.
  • Odpowiedz
jak myślicie czy mogę podłączyć 9v baterię na próbę na godzinę?

@deusExMaquina: bateria 9V długo nie pociągnie przy pradzie 0,2A (typowa pojemność to 400mAh). Ale spróbuj z akumulatorem żelowym. Skoro 2 płytki ciągną 0,2A, to jedna 0,1A, czyli przy zasilaniu 12V, musisz wytracić 0,7W na stabilizatorze 5V w arduino. Nie jest to wcale mało. Spróbuj obniżyć napięcie z akumulatora do około 9V podłaczając w szereg 4 diody krzemowe.

Przy okazji zasilania z
  • Odpowiedz
@zetisdead:

musisz wytracić 0,7W na stabilizatorze 5V w arduino. Nie jest to wcale mało.

Ale miesci sie w widelkach podanych w specyfikacji. Pozatym kolega zasila Arduino
  • Odpowiedz