Wpis z mikrobloga

Kiedy ostatnio w mojej okolicznej piekarni chleb żytni podskoczył już do 6 zł, postanowiłem że zrobię swoje chleby.

Stwierdziłem też że rzucę się na głęboką wodę i zrobię chleb na zakwasie a nie drożdżach.
Zakwas produkowałem przez ostatnie 10 dni aby nabrał mocy.

Mąka jaką użyłem do tego chleba to antyczne ziarno z płaskurki pełnoziarniste Melvitu.

Szybka kalkulacja:

Za 10 kg mąki zapłaciłem dzisiaj 54 zł - wyjdzie z tego około 24 chleby. Mąki w miksie żytnią, orkiszowa, płaskurka i samopsza.

24 x 6zł w okolicznej piekarni daje 144 zł.

Zostaje 90 zł miesięcznie oszczędności na samym chlebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie liczę oczywiście prądu z piekarnika.

Plusuj żeby zobaczyć co wyrośnie za około 2 godziny :)

#gotujzwykopem #oszczedzanie
Gnojowisko3000 - Kiedy ostatnio w mojej okolicznej piekarni chleb żytni podskoczył ju...

źródło: comment_1616226730t0WDjJnuCmhxJFMQ28QX5R.jpg

Pobierz
  • 87
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gnojowisko3000: ja mam taki plus, że jeden z największych młynów sprzedających na allegro jest w miejscowości obok i mają nawet taniej niż przez internet, to korzystam. Mąka z mlynu Ciechanowiec jest bardzo dobra i niezbyt droga, 5kg kosztuje 11zl, więc 1kg kosztuje 2.2zl. Polecam obejrzeć też film mirasa @skotfild wszystko jest fajnie pokazane
@Gnojowisko3000 droga mąka. Dobra żytnia kupuje z Ciechanowca czy innych sklepów i płace okolice 2 za kilo jak kupuje się duże paczki.
Ale jasne, jak chcesz kupować orkisz, plaskurke i samopsze to będzie drogo. Ale chleb w piekarni z tych mąk kosztuje drożej niż samo żyto więc w teorii zaoszczędzisz więcej
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bobikufel:
Ja mam #!$%@? piekarniczek. Trzeba pięć dłużej przez co robię się twardsza skórka. Nie ma zakalca więc jedyny minus to, że jest bardziej chrupiący i nie dla dziadków że słabymi zębami.
Mąka jaką użyłem do tego chleba to antyczne ziarno z płaskurki pełnoziarniste Melvitu.


@Gnojowisko3000: owuj XD No to odważnie. Na młodym zakwasie może być ciężko generalnie takie bydlaki robić. Najważniejsze teraz to prowadzenie zakwasu - najlepiej kup sobie tak jak na piekarniczej braci radzą - matę terrarystyczną i jakiś styrobianowy box do tego, w środku zakwas zawsze będzie miał cieplutko 24+ stopnie ( ͡º ͜ʖ͡º)

Z
@Gnojowisko3000: Protip: zamiast babrać się z folią, wrzuć je od razu do piekarnika, ustaw na minimum, albo samą lampkę i niech tam chlebki wyrastają. Potem tylko cyk załączasz pełną moc i elegancko się piecze, a zawsze to trochę mniej bujania niestabilnym ciastem.