Aktywne Wpisy
Sylvio19 +1574
Miruny, 2 lata temu mój kuzyn z którym nie miałem właściwie żadnego kontaktu zadzwonił do mojego ojca z prośbą o pożyczke 50 tysięcy złotych na ratowanie jego firmy transportowej (ma kilka busów i tracił płynność) Ojciec się zgodził. Kuzyn pieniędzy oczywiście nie oddał. Jak gdyby nigdy nic lata sobie z żonką na wakacje i biorą nowe samochody w leasing czym chętnie chwalą się na facebooku. Ojca zbywa tekstami typu "nie mam kasy
Obiboq +31
To są konkretne wymagania :D
#tinder
#tinder
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Stwierdziłem też że rzucę się na głęboką wodę i zrobię chleb na zakwasie a nie drożdżach.
Zakwas produkowałem przez ostatnie 10 dni aby nabrał mocy.
Mąka jaką użyłem do tego chleba to antyczne ziarno z płaskurki pełnoziarniste Melvitu.
Szybka kalkulacja:
Za 10 kg mąki zapłaciłem dzisiaj 54 zł - wyjdzie z tego około 24 chleby. Mąki w miksie żytnią, orkiszowa, płaskurka i samopsza.
24 x 6zł w okolicznej piekarni daje 144 zł.
Zostaje 90 zł miesięcznie oszczędności na samym chlebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie liczę oczywiście prądu z piekarnika.
Plusuj żeby zobaczyć co wyrośnie za około 2 godziny :)
#gotujzwykopem #oszczedzanie
EDIT:
no tego się nie spodziewałem :O
https://allegro.pl/oferta/prosto-z-mlyna-maka-zytnia-typ-2000-razowa-5kg-9195654739
10 kg mąki wychodzi wtedy niecałe 30 zł.
Ale jasne, jak chcesz kupować orkisz, plaskurke i samopsze to będzie drogo. Ale chleb w piekarni z tych mąk kosztuje drożej niż samo żyto więc w teorii zaoszczędzisz więcej
Ja mam #!$%@? piekarniczek. Trzeba pięć dłużej przez co robię się twardsza skórka. Nie ma zakalca więc jedyny minus to, że jest bardziej chrupiący i nie dla dziadków że słabymi zębami.
To teraz czas jeszcze na sery a potem serwatka do chleba.
@Gnojowisko3000: owuj XD No to odważnie. Na młodym zakwasie może być ciężko generalnie takie bydlaki robić. Najważniejsze teraz to prowadzenie zakwasu - najlepiej kup sobie tak jak na piekarniczej braci radzą - matę terrarystyczną i jakiś styrobianowy box do tego, w środku zakwas zawsze będzie miał cieplutko 24+ stopnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Z
@Gnojowisko3000: CO TO JEST?
Miało być wołanko to wołam
@Foxington @Raek @Kodak @Gargris @MQoS @bleah @MuojemuKuotu @maciek_d @SlavedWizard @MondayPL @obey @kiedys_zrobie_8a @caesarimmortale @Dumdeedum @cheba @Pawicaa @signed_out @merho @grigoryi @dablju1234 @Quavosha @regos @PiesRzodkiewka @klimatyzator @DeathFromSandman @marcin_k @Pangia @borzug @por_tomasz_borewicz @PaniFral @szpongiel @zbinior @Pawery1 @dizzydom @Pjoter2020 @toodrunktofuck @kiedysjuztubylam @PatykiemPisane @unluckysoap @daszek21 @1988BaZyL @EviDX, pawciok_ @mackiy @smacznyy @Co_za_typ @nomadicgoogler @rudyxp @chawerut @Yumenoshi @blackdeath @kaslapek @Deltamir @Mietek_Kretek @
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@ZycieJestNobelon nie wiem co tam bobik miał na myśli, ale ja piekłem takie chleby bite pół roku, tydzień w tydzień i wiecie co? Wolę sobie kupić w piekarni¯_(ツ)_/¯
@Gnojowisko3000