Aktywne Wpisy
d3cybelek +26
Tak szczerze to trochę #!$%@? większości osób wygrać tego GTR. Raz, że każdy wie ile warty i strach go trzymać gdziekolwiek indziej niż w strzeżonym garażu to dodatkowo ludzi są zawistni i pewnie niektórzy będą chcieli porysować czy coś jak go zobaczą na mieście.
Nie wspominając już o tym, że taką furą też trzeba umieć jeździć żeby nie zrobić sobie i innym na drodze krzywdy.
#famemma
Nie wspominając już o tym, że taką furą też trzeba umieć jeździć żeby nie zrobić sobie i innym na drodze krzywdy.
#famemma

Mirki, jak naprawić tak #!$%@? brodzik bez wyciagania/wyjmowania go. Nie moja chata, wynajmujący to szuja i nie mam zamiaru z debilem współpracować ani mu fundować nowego brodzika. Jakieś pomysły?
#naprawa #remontujzwykopem #hydraulika
#naprawa #remontujzwykopem #hydraulika

Stwierdziłem też że rzucę się na głęboką wodę i zrobię chleb na zakwasie a nie drożdżach.
Zakwas produkowałem przez ostatnie 10 dni aby nabrał mocy.
Mąka jaką użyłem do tego chleba to antyczne ziarno z płaskurki pełnoziarniste Melvitu.
Szybka kalkulacja:
Za 10 kg mąki zapłaciłem dzisiaj 54 zł - wyjdzie z tego około 24 chleby. Mąki w miksie żytnią, orkiszowa, płaskurka i samopsza.
24 x 6zł w okolicznej piekarni daje 144 zł.
Zostaje 90 zł miesięcznie oszczędności na samym chlebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie liczę oczywiście prądu z piekarnika.
Plusuj żeby zobaczyć co wyrośnie za około 2 godziny :)
#gotujzwykopem #oszczedzanie
Do tego dolicz amortyzacje, opazenia, papier do pieczenia.
Poza ty ze wiesz co jesz to sie nie oplaca.
Pieczenie chcleba to ciezki kawalek ... ten...no ...chleba.
Ale powodzenia tylko nie rozdawaj za szybko po znajomych plox
@bobikufel: Co ty p!3rdolisz za farmazony xD
Ale zycze ci zeby juz pierwszy ci sie udal
Ofc jak wyjdzie xd
@bobikufel: mijasz się z prawdą, dla niektórych koszta są na tyle niskie że z ekonomicznego punktu też się opłaca, im więcej chlebów w piekarniku tym większa oszczędność, Moj pierwszy bochenek nie był może idealny w "insta style" za to smaczny, piekę od marca 2020 i żaden nie trafił do kosza. Wypiekanie w domowych warunkach nie jest skompilowane. Czas jest kluczowy i to jest
Głównym czynnikiem dla mnie były kwestie zdrowotne - w chlebie zrobionym własnoręcznie wiem co jem. Plus dzieciaki miały frajdę mieszając ciasto chochlą :P
Zajebiste te chleby
@wyindywidualizowana_blond_multipla: chleb żytni już mi się "przejadł". Chciałem spróbować czegoś innego a akurat znalazłem w Makro mąki z płaskurki i samopszy ;)
polecam mąkę z młynu Ciechanowiec, wychodzi w miarę tanio i jest bardzo bardzo dobra
Ale szanuje za robienie własnego chlebka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jedyny koszt dodatkowy którego nie jestem na razie w stanie policzyć to prąd z piekarnika.
EDIT:
no tego się nie spodziewałem :O
https://allegro.pl/oferta/prosto-z-mlyna-maka-zytnia-typ-2000-razowa-5kg-9195654739
10 kg mąki wychodzi wtedy niecałe 30 zł.
Ale jasne, jak chcesz kupować orkisz, plaskurke i samopsze to będzie drogo. Ale chleb w piekarni z tych mąk kosztuje drożej niż samo żyto więc w teorii zaoszczędzisz więcej
Ja mam #!$%@? piekarniczek. Trzeba pięć dłużej przez co robię się twardsza skórka. Nie ma zakalca więc jedyny minus to, że jest bardziej chrupiący i nie dla dziadków że słabymi zębami.
To teraz czas jeszcze na sery a potem serwatka do chleba.
@Gnojowisko3000: owuj XD No to odważnie. Na młodym zakwasie może być ciężko generalnie takie bydlaki robić. Najważniejsze teraz to prowadzenie zakwasu - najlepiej kup sobie tak jak na piekarniczej braci radzą - matę terrarystyczną i jakiś styrobianowy box do tego, w środku zakwas zawsze będzie miał cieplutko 24+ stopnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Z
@Gnojowisko3000: CO TO JEST?
Miało być wołanko to wołam
@Foxington @Raek @Kodak @Gargris @MQoS @bleah @MuojemuKuotu @maciek_d @SlavedWizard @MondayPL @obey @kiedys_zrobie_8a @caesarimmortale @Dumdeedum @cheba @Pawicaa @signed_out @merho @grigoryi @dablju1234 @Quavosha @regos @PiesRzodkiewka @klimatyzator @DeathFromSandman @marcin_k @Pangia @borzug @por_tomasz_borewicz @PaniFral @szpongiel @zbinior @Pawery1 @dizzydom @Pjoter2020 @toodrunktofuck @kiedysjuztubylam @PatykiemPisane @unluckysoap @daszek21 @1988BaZyL @EviDX, pawciok_ @mackiy @smacznyy @Co_za_typ @nomadicgoogler @rudyxp @chawerut @Yumenoshi @blackdeath @kaslapek @Deltamir @Mietek_Kretek @
Komentarz usunięty przez moderatora
@ZycieJestNobelon nie wiem co tam bobik miał na myśli, ale ja piekłem takie chleby bite pół roku, tydzień w tydzień i wiecie co? Wolę sobie kupić w piekarni¯_(ツ)_/¯
@Gnojowisko3000
Zgoda
@ActiveekHere: no zaraz, ma poświecić swoją najcenniejszą walutę (czas), by zdobyć mniej cenną walutę (hajs)? #fucklogic