Wpis z mikrobloga

Czy to jest fornir? Znalazłem w piwnicy sporo tego w paskach po około 2.5m i 20cm szerokości. Na oko 1mm grubości. Do czego mogę to wykorzystać i jak się z tym obchodzić, jak kleić itd. na razie przykleiłem kawałek do sosnowej deski na próbę ale bardzo się kruszy i łatwo uszkadza.

#stolarstwo
pablodesign - Czy to jest fornir? Znalazłem w piwnicy sporo tego w paskach po około 2...

źródło: comment_1615650990KrkynY0hczs2A4xplUozpi.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Vhredny jakieś przykłady kleju konkretnego bo nigdy takowego nie używałem? Da radę tym obkleic większą powierzchnię z kilku pasków żeby nie było śladu? Wydaje mi się że to raczej mało możliwe.
  • Odpowiedz
@pablodesign: my używamy produktów kleiberita, do takich domowych zastosowań to może coś w sprayu znajdziesz. Do takich celów jest przeznaczony fornir, ale ciężko powiedzieć w jakim stanie jest twój i czy się uda to ładnie poskładać
  • Odpowiedz
  • 1
@Vhredny większość płatów jest bardzo sucha i częściowo się rozpada przy przenoszeniu ale kilka wygląda ok. Zastanawiam się po prostu czy to trzymać i do czegoś użyć czy od razu na śmietnik.
  • Odpowiedz
@pablodesign to jest fornir bukowy. Najgorszy z możliwych do obróbki. Po czasie potrafi się odklejać od płyty, robią się fugi między łączeniem fornirów no i dla mnie to jest smutna okleina, brzydka, oczywiście to są moje odczucia. Wiem to ponieważ codziennie pracuje w fornirach. Mam prasę i oklejam płyty fornirem czyli tzw fotmatki. Najczęściej przyklejam fornir na gorąco czyli klej mocznikowy silekol oraz temperatura w prawie ok 100 stopni i trzymam
  • Odpowiedz
  • 0
@pisiontgroszy dzięki za obszerne info. Widzę że większe powierzchnie to będzie domowym sposobem ciężko obkleic, może sobie kolumny głośnikowe dla zabawy machnę. Chyba większości się pozbędę a te najlepiej wyglądające zostawię do zabawy i testów.
  • Odpowiedz
@stassma ale Ty wiesz, że takie przebarwienia to są normalne w okleinie naturalnej. Oczywiście można wybrać między lepszą i gorszą okleina. Nie można się sugerować przy okleinie naturalnej wzornikiem czy katalogiem bo za każdym razem okleina się będzie różniła. Nie ma takiego samego drzewa w lesie ale są gorsze oraz lepsze. Ty trafiłeś na gorszą okleine z przebarwieniami które się zdarzają w naturalnej.
  • Odpowiedz
@stassma widzę, że fornir na drzwiach jest ułożony sąsiadująco a zgodnie ze sztuką powinien być na tzw książkę wtedy może by to lepiej wyglądało. Powiem Ci szczerze, że na drzwiach jest największa przebita. Z reguły drzwi to koszt ok 500 zł a sprzedają za 2-3 koła. Taka okleina to idzie na lewe strony frontów albo jakiś półek.
  • Odpowiedz
@stassma wzór będzie się powtarzał bo fornir pewnie miał szerokość ok 20-15 cm. Nie ma takiego forniru który by szerokością pokrył całe drzwi. A jak znajdziesz to będzie bardzo drogi. Dla tego mówię, że powinno się ułożyć fornir na tzw książkę i wtedy by to lepiej wyglądało.
  • Odpowiedz
@stassma ten film co jest na tamtym wpisie o drzwiach pokazuje fornir skrawany obwodowo. Najgorsze co może być. Fornir jest wtedy nierówny i pofalowany. Nie znajdziesz praktycznie żadnej okleiny skrawanej obwodowo w Polsce oprócz brzozy. Okleiny dębowej tak się nie skrawa.
  • Odpowiedz
@pisiontgroszy i do tego cały czas pije. Ze sa zrobione z jakiś odpadów a nie tak jak być powinny. Dodatkowo sposób przyklejenia forniru jest inny w drzwiach w salonie i one wyglądają 100x lepiej
  • Odpowiedz