#naukaprogramowania #cpp #opengl trudno jest opanować opengl z perspektywy może 2 lat programowania hobbystycznego? bo właśnie napisałem jakis kod który rysuje trójkąt z tablicy floatów (lece z poradnika the cherno) i troche nie czaje jak to działa dalej
@RedveKoronny: Wszystko jest kwestią wysiłku, powinieneś dać radę. Czasem się trzeba trochę zmóżdżyć nad aspektem matematycznym teog co tam się wyprawia
A to opłaca się jeszcze OpenGL męczyć? Vulkan już od dłuższego czasu wydaje się być dobrą alternatywą. Poza tym i tak główna zabawa to ogarnianie technik renderingu, nie sama biblioteka czy język shaderów.
@lionbest: nie wyobrazam sobie nauki vulkana bez znajomosci (chociaz podstawowej) opengl/dx - a ta potrafi troche zajac. Swoja droga sam vulkan nie jest alternatywa dla opengla - to raczej nizsza warstwa dla jeszcze niewyklutej wyzszej warstwy (ta niedlugo nadejdzie, khronos z amd zaliczyli tu lekki falstart). @RedveKoronny: joey de vries -> blue book -> red book. Blue book obwiazkowo jesli myslisz powaznie o ogl.
trudno jest opanować opengl z perspektywy może 2 lat programowania hobbystycznego?
bo właśnie napisałem jakis kod który rysuje trójkąt z tablicy floatów (lece z poradnika the cherno)
i troche nie czaje jak to działa dalej
Vulkan już od dłuższego czasu wydaje się być dobrą alternatywą.
Poza tym i tak główna zabawa to ogarnianie technik renderingu, nie sama biblioteka czy język shaderów.
@RedveKoronny: joey de vries -> blue book -> red book. Blue book obwiazkowo jesli myslisz powaznie o ogl.
Najpierw go przerób, potem się zastanowisz co dalej.
do tej pory leciałem z poradnikow the cherno
@RedveKoronny: Jest, a co więcej jest to najlepsze obecnie źródło, uczy modern OpenGL i jest cały czas updatowane :D