Wpis z mikrobloga

@Mr_Przyjemny: Ogólnie to w centrum miasta mnie nie stać (Łódź), więc myślałem o Pabianicach czy może o Aleksandrowie Łódzkim. Tam ceny są niższe i mógłbym spłacić dość szybko takie mieszkanie i na nim "czysto zarabiać". W jakiej perspektywie czasu? Nie rozumiem szczerze pytania. Inwestować w to mieszkanie?
@jankowski90: W jakim sensie"obecnie nie daje ci to rentowności"? Nie mam żadnej inwestycji, pracuję tylko na etacie, mam oszczędności które chciałbym
  • Odpowiedz
@AryanWonderBoi: Dlatego przed zakupem mieszkania musisz przyjąć pewne założenia do kalkulacji, żeby w razie zmiany (negatywnej) sytuacji rynkowej nie stracić pieniędzy. Kupując mieszkanie musisz wiedzieć za ile będziesz w stanie je wynająć, jakie będziesz ponosił koszta stałe i w efekcie możesz obliczyć rentowność inwestycji.
Rentowność poniżej tych 7% według przyjętych założeń IMHO sprawia, że dana inwestycja jest ryzykowna (możesz ponosić okresowe straty na takiej inwestycji)
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz: Jest trochę tak jak mówisz. Jeśli ktoś miał rentowność około 5% półtora roku temu, to teraz może wychodzić mniej więcej na zero lub nawet mieć stratę ze względu na spadek cen najmu czy wydłużenie czasu znalezienia lokatora. Można zakładać, że sytuacja na rynku najmu się poprawi, ale to nie musi się zadziać szybko, a nawet docelowo rynek może ulec stałej zmianie (studia online, praca zdalna itp).
Wchodząc obecnie w
  • Odpowiedz