Wpis z mikrobloga

#programowanie #ankieta #python #csharp #excel
Podpowiedzcie jak się dobrać do problemu:
Potrzebuję zrobić coś w stylu google forms, tzn ankietę, która umożliwia przeskakiwanie pytań:
Np pytanie 1 - odpowiedź "nie" kieruje do pytania 2, odpowiedź "tak" do pytania 1a (które następnie kieruje do pytania 2)

Najlepiej gdyby to było w formie jakiejś rozwijanej listy. Na koniec będę musiał zrobić wydruk odpowiedzi.

Możecie podpowiedzieć jak się dobrać do takiego zagadnienia? podrzucić jakieś przykłady, zaproponować w czym to napisać?
Obojętne mi czy to będzie aplikacja okienkowa czy przeglądarkowa, coś będę musiał wymyślić tylko nie wiem jak się do tego zabrać najlepiej ;)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ma to być wydruk dla klienta

@wikwid: Pytania i odpowiedzi w google forms też można bez problemu wydrukować.

Jak nie wiesz od czego się zabrać, to obawiam się, że zadanie Cię przerośnie. Poza tym za mało danych podałeś, chociażby kto i jak miałby tego używać. Serio, czasami nie warto pisać od zera rzeczy, która już funkcjonuje
  • Odpowiedz
@Priya: powiedzmy że jakieś tam podstawowe pojęcie o programowaniu mam, zacięcie też jest.

chodzi o to, że ma to być formularz wypełniany przez pracownika biura, który wypełnia go zgodnie z tym co podaje klient (np stan posiadania) - jeżeli coś posiada to mamy dodatkowe opcje (czyli nowy branch w formularzu), jeżeli nie to przechodzimy dalej.
Po przejściu wszystkich punktów powinna być możliwość wydruku. który podpisuje klient i właśnie z tego
  • Odpowiedz
@wikwid brzmi jak prosta sprawa do napisania w vba - skoro już o excela zawołałes. Napisanie drzewa z ifami to krótsza zabawa niż napisanie tego posta. Na koniec dać plik tylko do odczytu i wykorzystać opcje druku w vba. Wysłać pracownikowi biurowemu możesz cały plik Excel.

No to takie podejście jak chcesz coś na super szybko.

Inaczej to jest opcja napisania tego od zera w formularzach w ASP.net z razor no
  • Odpowiedz
@inny_89: dzięki za odpowiedź!

Raczej nie będzie mocno rozbudowane, najprawdopodobniej tylko jeden dodatkowy poziom (może maks 2).
Czyli wszystkie pytania z głównego poziomu zawsze będą, a pytania z poziomu niżej to już zależnie od odpowiedzi na główne pytanie

Robię to dla rodziny, żeby usprawnić pracę, a uznałem to też za dobrą okazję żeby się czegoś nowego nauczyć (zawodowo jestem związany z automatyką, więc nie jakoś super, ale podstawy z programowania
  • Odpowiedz
@wikwid: To możesz ogarnąć właśnie z poziomu excel + vba = wyjdzie wtedy mega łatwo.

A jeśli chcesz coś bardziej się "pobawić" to spróbuj z asp.net core + razor = też mega przyjemna sprawa, a dokumentacja od Microsoftu jest jedną z najlepszych na jakie można trafić.

https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/getting-started/?view=aspnetcore-5.0&tabs=linux
Tutaj masz tutorial jak z tym wystartować. Dalej to chcesz mieć prosty formularz, który po przejściu przez użytkownika chcesz wyprintować w formie strony
  • Odpowiedz
który podpisuje klient i właśnie z tego powodu odrzucam google forms, bo z tego co pamiętam to tam gdzieś jest ich stopka i to trochę nieprofesjonalne.

@wikwid: najprosciej bedzie zrobic to w g forms, ale nikt ci nie kaze z nich bezposrednio drukowac.
Za google forms stoi przeciez arkusz google sheets, w ktorym sa zebrane dane. Jak i czym sobie je wyswietlisz do wydruku zalezy tylko pd ciebie.

Inna dosc
  • Odpowiedz