Aktywne Wpisy

vieniasn +144
jedyną stroną z wiadomościami jaką odwiedzam jest taka lokalna powiatowa bo po co mi wiedzieć więcej niż wiadomości powiatowe co mnie obchodzi jakaś w*rszawa albo nie daj Bóg zagranica
przebudowa ronda którym jeżdżę bardziej mnie obchodzi i ma większy wpływ na moje życie niż jakaś wojna w jakimś izraelu i jakieś rzeczy polityczne
trzeba mądrym być ważne rzeczy śledzić
przebudowa ronda którym jeżdżę bardziej mnie obchodzi i ma większy wpływ na moje życie niż jakaś wojna w jakimś izraelu i jakieś rzeczy polityczne
trzeba mądrym być ważne rzeczy śledzić

machinegunkelly_ +102
źródło: temp_file1752867944673857584
Pobierz

Dla występowania dzięcioła średniego wielkie znaczenie ma obecność rosnących, jak też i martwych, drzew o grubej i spękanej korze. W takich drzewach ptak ten odnajduje dla siebie miejsca żerowania i gniazdowania.
Najbardziej odpowiednim środowiskiem dzięcioła średniego są stare (ponad stuletnie) grądy, dąbrowy jak i nadrzeczne łęgi. Odpowiednie mogą być również buczyny, ale z dużą domieszką dębów, a także olsy, w których warunkiem występowania będą drzewa o średnicy co najmniej 21 centymetrów, z fragmentami martwych stojących drzew o średnicach większych niż 35 centymetrów.
Dzięcioł średni nie lubi małych (poniżej 10 hektarowych) lasków. Prawdopodobieństwo jego obecności zwiększa się w lasach co najmniej 16 hektarowych. Mile widziane w nich będą drzewa o średnicy co najmniej 37 centymetrów. Można rzec, że zagęszczenie dzięcioła średniego wzrasta wraz z wiekiem i wielkością lasów liściastych.
_Duże znaczenie dla występowania dzięcioła średniego mają różnorodność gatunkowa i zróżnicowanie struktury lasu, proporcja i zagęszczenie starych dębów, ich objętość oraz dostępność potencjalnych drzew gniazdowych, charakteryzujących się obecnością dziupli, blizn i grzybów.(*)
Poza dzięciołami wykuwać dziuple w spróchniałych pniach potrafią dwa gatunki sikor: czubatka i czarnogłówka. Sikora sosnówka musi (podobnie jak sikory bogatki, modre, ubogie, muchołówki białoszyje albo kowaliki) korzystać z dziupli, które powstały w wyniku działania zamarzającej wody i grzybów.
W dziuplach dzięciolich małe ptaki takie jak sikory czy muchołówki bardzo niechętnie się osiedlają. Wszystko przez to, że takie dziuple są często odwiedzane przez dzięcioły, a w szczególności przez dzięcioła dużego, który nie ma oporów, aby zjeść pisklęta. Małe ptaki wolą więc dziuple naturalne. A te są niezwykle różnorodne: położone i nisko i wysoko, w pniach i grubych konarach, o wąskich i szerokich otworach. Pół otwarte, niczym zagłębienia lub półki, albo głębokie jak mikrojaskinie.(**)
Sikora modra to wybitny czyścioch. Lawenda, mięta wonna, kocanka włoska i krwawnik lubczykolistny, znoszone przez sikory dezynfekują gniazda. Samica w jednym zniesieniu składa 7-13 jaj (niekiedy do 16!), które sama wysiaduje przez 13-15 dni. Lęgi zaczynają się w połowie kwietnia.(***)_
Autor
#photoexplorer #fotografia #ornitologia #ptaki #przyroda #natura #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
źródło: comment_1614944691GvkRlcwq8LC3y1VQK6SbMi.jpg
Pobierz