Wpis z mikrobloga

Organizował ktoś z was może albo planuje w najbliższej przyszłości ceremonię ślubu cywilnego? Z Różową do kościoła nam nie po drodze , a chcielibyśmy zorganizować ceremonię zaślubin, ale w trochę inny sposób niż zwykły podpis w urzędzie. W końcu to ma być najpięknieszy dzień w życiu, prawda? Orientuje się ktoś czy i jak można zorganizować tego typu ceremonię na przykład plenerze z ładną oprawą i otoczką?

#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski #slub #slubcywilny
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@Klim4s Można. Zdaje się zamiast 80zl opłaty w przypadku ślubu w urzędzie stanu cywilnego trzeba coś koło 1k zapłacić, żeby urzędnik tyłek 'w teren' ruszył. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Klim4s: opłata 84 jest zawsze, niezależnie gdzie jest ślub, bo taka jest opłata skarbowa za sporządzenie aktu małżeństwa. Dodatkowo, jeżeli ślub ma się odbyć poza urzędem to trzeba zapłacić 1000 zł. W tych czasach chyba najlepsza opcja, bo jak narazie w urzędach na ceremonii mogą być tylko młodzi ze świadkami, na dodatek w maseczkach. A, i jeżeli ślub plenerowy to musicie sprawdzić pod jaki urząd Wasza miejscówka podlega, bo obowiązuje
  • Odpowiedz
  • 0
@Klim4s nie wiem jak wyglądają realia covidowe ale przed pandemia pisało się prośbę o udzielenie ślubu poza urzędem, płaciło tysiaczka i tyle.
  • Odpowiedz
@sugas: ja tylko dodam, że sama taki organizuje w plenerze i jestem na czasie z pytaniem.

Nie prawda, że musi być urząd z Twojego miasta.
Możesz sobie urzędnika załatwić jakiego chcesz.
Koszt 1000 zł za to, że musi przyjechać i jakoś wyglądać. 84 zł za akt małżeństwa
  • Odpowiedz
  • 1
@Zynzyl jak ja brałam ślub to musiałbyc urzędnik z urzędu przypisanego do terytorium, czyli jak brałam ślub w kawkowie to urzędnik był z Jonkowa a my mieszkamy 100 km od tego miejsca
  • Odpowiedz