Wpis z mikrobloga

• 415
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hrjk: Gdybym był Jezusem, który wybiera miejsce swojego ponownego przyjścia, to wybrałbym jakąś Koreę Północną albo pojawiłbym się w wielu miejscach na raz dla efektu "wow" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hrjk: W sumie zawsze w takich przypadkach się zastanawiam, że co jeśli źle zrozumiano Jezusa z tym ponownym przyjściem. Może chłop miał na myśli reinkarnację, a chrześcijanie zrozumieli, że przyleci do nich z kosmosu. Wyobrażam sytuację, w której on się tak od 2 tysięcy lat próbuje reinkarnować, ale ciągle kończy na stosie jako heretyk, albo zamykają go w domu bez klamek jak wariata.
  • Odpowiedz
@Hrjk: najbardziej dziwi mnie to że w apokalipsie jest fragment o wielkiej nierządnicy i to bardzo pasuje do kościoła (purpura, złoto itp. i księża, biskupi nie widzą tego i ubierają się w te złota purpury XD) fragment:
"A Niewiasta była odziana w purpurę i szkarłat, cała zdobna w złoto, drogi kamień i perły, miała w swej ręce złoty puchar pełen obrzydliwości i brudów swego nierządu." Przecież to idealnie pasuje do
  • Odpowiedz
@Hrjk: ze wszystkich ludzi w tym śmiesznym kraju Rafał Ziemkiewicz napisał kiedyś całkiem dobre opowiadanie na ten temat. Polska jest konserwatywną teokracją, władzę sprawuje Kościół, a gdy nadciąga zapowiadany dla całego narodu dzień powrotu mesjasza, strażnicy przeganiają z oficjalnej uroczystości jakiegoś obdarciucha w łachach i jego świtę, bo zaraz na pewno nadejdzie prawdziwy mesjasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hrjk: Jako wierzący katolik daję plusa. I wkurza mnie łączenie instytucji i hierarchów kościelnych z wiarą i właściwym Kościołem.

Inna sprawa, że ten tekst ładnie pokazuje jak Ewangelia jest ponadczasowa.
  • Odpowiedz
@Hrjk: a kiedy Ziobro z okazji rocznicy katastrofy smoleńskiej zgodziłby się wypuścić jednego z więźniów, to by wszyscy krzyczeli: "Uwolnij Stonogę!"
  • Odpowiedz