Wpis z mikrobloga

1. Dzięki każe śmierci nie trzeba utrzymywać psycholi w więzieniu z naszych podatków
2. Część przestępców boi się śmierci a nie boi się więzienia takie osoby kara śmierci odstraszy od popełniania najcięższych przestępstw.
@placebo_:
  • Odpowiedz
ciekawe co dla zaznaczających "Tak" znaczą słowa "najcięższe przestępstwa". Bo obawiam się że dla nich może być to aborcja czy adoptowanie dzieci przez pary homoseksualne ()

@PewienKtos: albo po prostu zabicie drugiego człowieka?
  • Odpowiedz
@placebo_: Dobry wynik. Pomimo że Pis od lat podważa zaufanie do sądów to większość osób nadal ufa im na tyle, aby pozwolić decydować o życiu i śmierci.

• Odpowiedz
Ja uważam że kara śmierci powinna być dopuszczalna w sprawach nie budzących wątpliwości. Przykładowo - Gość wchodzi w tłum z karabinem, zabija kilkadziesiąt osób, kładzie go na ziemie, czeka na policje.
Nazwałbym to "utylizacją"
  • Odpowiedz
@Drakii:
1.W USA więzień w celi śmierci jest "droższy" niż ten z dożywociem, więc argument nietrafiony.

2. Nic takiego się nie dzieje. Znowu, w USA w stanach gdzie kara śmierci jest, wskaźnik najcięższych przestępstw jest WYŻSZY niż w tych gdzie kary śmierci nie ma.
  • Odpowiedz
@placebo_: Nie rozumiem w czym problem? W krajach demokracji jak Japonia, Korea, Tajwan czy nawet USA takie kary są i jakoś nikt problemu nie robi. Taka kara powstrzymuje ludzi przed dokonaniem najgorszego. Ponad 60% Japończyków popiera karę śmierci.
  • Odpowiedz
@Neubert: ale co mnie jego wyrzuty sumienia? Czerpiesz jakąś chora satysfkacje że utrzymujesz gościa do końca jego dni? Co to ma niby mieć na celu? Gość już nie wróci do społeczeństwa, nie pojdzie do pracy itd.
  • Odpowiedz
@Leemoniadka: Kara śmierci jest nieetyczna z humanistycznego punktu widzenia. Bądź co bądź, ale nie jesteśmy Azją czy Ameryką i jakieś zasady człowieczeństwa u nas obowiązują.
Osobiście jestem jednak zwolennikiem większej kontroli społecznej niż czegoś takiego, ale zaraz skrzykną się obrońcy wolności, że to łamanie wolności do posiadania broni i inne tego typu bzdury.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@placebo_: ciekawe jak to na to wpadłeś albo jakie źródła twierdzą, że kara śmierci jest droższa niż trzymanie chwasta przy życiu przez 50 lat aż umrze sam, przecież to nie ma żadnego sensu
  • Odpowiedz