Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@v1lk: No ja się trochę poużeram bo mieszkanie mam w kamienicy z lat 60 gdzie były jeszcze piece kaflowe, a rozkład pomieszczeń został zaprojektowany chyba przez starego pijanego xD O wentylacji nie wspomnę.
  • Odpowiedz
  • 0
@franaa ja się nawet nie odzywam w tym temacie xD w holandii, mieszkania to jak klatki, chów klatkowy tutaj to norma xD

Ale, kazdy kto chce to swojego się dorobi, kwestia czasu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 2
@Conscribo wielu ludzi tak to właśnie traktuje, ja tam nic do tego nie mam, w krajach azjatyckich, Chinach czy Japonia używają na potęgę I dobre jest ( ͡º ͜ʖ͡º) w cudownej Europie tylko wszystkim o--------a xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Pesa_elf o taki ( ͡º ͜ʖ͡º)

https://www.bol.com/nl/p/droogoven-10-laags-roestvrij-staal-vita5-nobel-pro-voedseldroger-24-uurs-timer-led-bedieningspaneel-voor-temperatuur-timer/9200000126184257/

Zależało mi na dużej pojemności, są jeszcze takie droższe które susza za pomocą podczerwieni czy innego cuda, ale to narazie nie dla mnie ( ͡º ͜ʖ͡º) cenowo 500€ niby nie duzo jak się wie jak tego używać i cieszy, ale jednak wolę inne akcesoria, a ten co mam sprawdza się w 100% (ʘ
  • Odpowiedz
@v1lk: Nagonka na MSG zaczeła się od jednego listu, bez żadnych podstaw. Opisane zostało jedynie przypuszczenie że problemy takie jak bóle głowy czy zmęczenie mogą być powodowane przez produkty używane w restauracjach z chińskim żarciem, w tym MSG.
https://news.colgate.edu/magazine/2019/02/06/the-strange-case-of-dr-ho-man-kwok/ jako punkt zaczepienia, jeśli ktoś chce poczytać o tym wiecej.

Ogólnie nie znaleziono dowodów na jego szkodliwość.
  • Odpowiedz
@v1lk: Dzięki za link, jak na razie mam plan na suszarkę słoneczną tylko mechanizm trackera bym musiał zrobić. W zeszłym roku pomidory koktailowe suszyłem w suszarce do grzybów ktore potem zalalem oliwą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Pesa_elf pomidorki to cudo (ʘʘ) a suszarka solarna jak się ma miejsce to chyba najlepsze wyjście z możliwych ( ͡º ͜ʖ͡º)

@picasssss1 raz w miesiącu? Kolego, w tym ciasto wyrasta jak szalone, można zrobić wiele rzeczy jak przy pomocy piekarnika tylko trochę bardziej czasochłonne ( ͡º ͜ʖ͡º

I czego tak naprawdę trzeba, mam sous vide, krajalnice, piekarnik,
  • Odpowiedz
@v1lk: no właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) bardziej bym szukał uniwersalnych rozwiązań żeby nie zagracać sobie kuchni. Chyba że to urządzenie jest nie do zastąpienia no to wtedy nie ma wyjścia
  • Odpowiedz
@v1lk: Ogólnie to chcę poznać metody konserwowania żywności bez użycia energii elektrycznej. Suszenie jest jedną z najlepszych metod bo nie wymaga energii do utrzymania w stanie zdadnym do przechowania.
Peklowania i wekowanie to moje hobby tak po za tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@picasssss1 niby tak, ale dedykowane sprzęty mają to do siebie zw efekty ich pracy są porównywalne z tymi z najlepszych restauracji, a właśnie o taki efekt mi chodzi ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Pesa_elf chyba tylko suszenie zapewni dobry stan rzeczy, drugie z mi znanych to zamrożenie ale do tego to dom na Alasce by się przydał ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@v1lk: no właśnie o takich dylematach mówię ( ͡° ͜ʖ ͡°) I tutaj nadaje się idealnie piwnica, bo listę sprzętów kuchennych mam ogromną, a nie lubię takiej rupieciarni :D
  • Odpowiedz
@v1lk: Tak jest suszenie, ciekawe jak wypada pakowanie próżniowe. Warto znać też odmiany jabłoni które mogą bez specjalnych zabiegów i atmosfery poleżeć do maja następnego roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@picasssss1 z takim podejściem mógłbyś stworzyć sobie kuchnie marzeń ( ͡º ͜ʖ͡º) oj cudowny byłby chleb z kamiennego pieca, cudowna była by szafka pełna konfitur, przecierów i własnej roboty dobroci ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz