Wpis z mikrobloga

@diarrhoea: no właśnie to zależy, czy jest 17, czy jednak 15%. Mam kulkulator przed sobą i wychodzi, że można kilka k mniej podatku zapłacić będąc na ryczałcie mając małe koszty, tylko muszę być pewny tego, że to 15%
  • Odpowiedz
@n1craM: @milvanb:
Sprawdziłem w kalkulatorze teraz, i przy założeniu, że masz duży ZUS (ja niestety mam) to już wtedy się nie opłaca ryczałt jak to jest 17%. (przynajmniej u mnie). A jak masz dodatkowo koszt na poziomie 500 zł miesięcznie, to już ryczałt wychodzi u mnie najgorzej.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: W jaki sposób wysokość ZUS wpływa na opłacalność ryczałt/liniówka? Przecież to jest przeźroczyste, ZUS obniża podstawę opodatkowania i od tego liczy się dopiero podatek.
Jak zarabiasz 10k po odliczeniu ZUS to na liniówce przy założeniu 1k kosztów zapłacisz 9000 * 0.19 = 1710 podatku, przy ryczałcie zapłacisz 10000 * 0,15 = 1500 zł
  • Odpowiedz
@diabel_z_piekla:
Jak czytałem o ryczałcie, to podobno liczy się jednak od przychodu.
Czyli, jak masz 1500 zł zusu, to
w przypadku ryczałtu masz 10000 * 0.15 = 1500 zł
W przypadku liniówki masz (10000 - 1500)*0.19 = 1615 zł

Nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem. Ale generalnie wrzucanie w koszty, to nie tylko podatek dochodowy ale też vat, którego nie odzyskasz.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: ZUS i NFZ odlicza się tak samo na ryczałcie, ryczał nie ma wpływu na VAT bo to inny podatek i inne rozliczenia, normalnie można VAT odliczyć z faktur zakupowych, nie można ich tylko wrzucać w koszty w celu obniżenia PIT.
  • Odpowiedz
Nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem.

@diarrhoea: niewiele zrozumiałeś

generalnie przyjmuje się że ryczałt opłaca się jeśli koszty stanowią mniej niż 21% przychodu
ZUSy, srusy i zdrowotne nie mają znaczenia
IKZE odliczamy i tu i tam
  • Odpowiedz