Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +44
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Jaka jest stawka ryczałtu dla testerów? Wiem, że ważny jest numer PKD, ale mam sprzeczne informacje czy to 17, czy jednak 15%.
Sprawdziłem w kalkulatorze teraz, i przy założeniu, że masz duży ZUS (ja niestety mam) to już wtedy się nie opłaca ryczałt jak to jest 17%. (przynajmniej u mnie). A jak masz dodatkowo koszt na poziomie 500 zł miesięcznie, to już ryczałt wychodzi u mnie najgorzej.
@diarrhoea: ale p--------z głupoty
Jak zarabiasz 10k po odliczeniu ZUS to na liniówce przy założeniu 1k kosztów zapłacisz 9000 * 0.19 = 1710 podatku, przy ryczałcie zapłacisz 10000 * 0,15 = 1500 zł
Jak czytałem o ryczałcie, to podobno liczy się jednak od przychodu.
Czyli, jak masz 1500 zł zusu, to
w przypadku ryczałtu masz 10000 * 0.15 = 1500 zł
W przypadku liniówki masz (10000 - 1500)*0.19 = 1615 zł
Nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem. Ale generalnie wrzucanie w koszty, to nie tylko podatek dochodowy ale też vat, którego nie odzyskasz.
@diarrhoea: niewiele zrozumiałeś
generalnie przyjmuje się że ryczałt opłaca się jeśli koszty stanowią mniej niż 21% przychodu
ZUSy, srusy i zdrowotne nie mają znaczenia
IKZE odliczamy i tu i tam
@buntowniczaczupakabra: oczywiście, nawet przy rozliczeniu ryczałtem i wyższy limit jak wskazał @diabel_z_piekla