Wpis z mikrobloga

Mam router tp-link WR740N v4, ISP mi obiecuje 120mbps, a na speedteście mam stabilne picrel po kablu z #raspberrypi podpiętym kablem, a poniżej speedtest z wifi na laptopie. Nie miałem okazji sprawdzić jeszcze laptopa po kablu bezpośrednio do modemu. Czy to ten ruter może ograniczać prędkość? W Google znalazłem dziwny wątek, w którym ktoś inny miał ten sam problem i rozwiązaniem było:

TP-Link TL-WR740N supports only 30mbps ISP speed as per the email from their support team. Consider replacing your router similar to http://www.tp-link.in/products/details/cat-9_TL-WR1043ND.html. Again this was recommended by their support team.

Tylko dlaczego u mnie wyniki są wyższe niż 30mbps? A jeśli już, to na jaki router zmienić, żeby to miało sens? Szczerze to nie mam żadnych problemów z internetem, nigdy prędkości nie brakuje, w grach online też pingi bardzo niskie i streamingi nigdy nie tną. Ale ISP mi zaproponował kolejne przyśpieszenie związane z wymianą modemu, więc jak już będzie to co się ma marnować...
#komputery #internet #siecikomputerowe
Ranger - Mam router tp-link WR740N v4, ISP mi obiecuje 120mbps, a na speedteście mam ...

źródło: comment_1613550824UbKlzKHZP86xA4bAntRJGZ.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ranger: wifi 2.4 ghz robi wlasnie kolo 45-55 mbit

A wr740n to router za 15zl z allegro. Czego ty oczekujesz XD Sam pare lat temu kupilem nawet za 12zl 841n

A jest npaisane 30, bo w czasach jak wychodzil to nikt nie mial wiecej niz 30 XD Po kablu kolo 100 pojdzie, po wifi tyle ile jest to i tak jest duzo
  • Odpowiedz
A wr740n to router za 15zl z allegro. Czego ty oczekujesz XD

@Norskee: nie mam pojęcia czego oczekiwać, on ma z 8 lat xD

Masz coś godnego polecenia do małego mieszkania?
  • Odpowiedz
@Ranger: Jest masa routerow na rynku, wiec zalezy czego potrzebujesz
Ja potrzebowalem mozliwosci podzielenia lacza na zakresy ip z gwarantowanym minimum przepustowosci, bo dziele internet z kuzynem za sciana, wzialem totolinka a3002ru jak byl jeszcze w pierwszej wersji i od 2 lat smiga bez zadnych problemow. Jakis czas na podwojnym nat, a potem rout dostawcy poszedl w tryb bridge
Jeszcze dlinki maja czesto w standardzie te funkcje, ale zwykle sa
  • Odpowiedz
@Ranger: jeżeli oczekujesz prędkości powyżej 100Mbps to musisz mieć urządzenia, które ma porty LAN/WAN 1Gbps, a nie 100Mbps jak w twoim przypadku.
  • Odpowiedz
@Ranger: napisz sobie na kartce jakich funkcji potrzebujesz i potem szukaj najtanszego ktory spelnia kryteria i tyle
czyli np porty 1Gbit, wifi 5ghz, VPN, ftp czy tam inne funkcje ktore sa ci potrzebne. U mnie wypadl totolink i smiga, choc z zalozenia nie bedzie na nim modyfikowanego firmware, wiec tego nie bylo w kryteriach. Przy swiatlowodach trzeba juz tym ostroznie, bo jak nie ma sprzetowego wsparcia dla NAT to te
  • Odpowiedz
@Norskee: Ten jest end of sale, pewnie ktos ma na magazynach czy radiowki ale zobacz, przeciez maja blizniacze odswiezone modele.

https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr841n/
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr844n/#specifications
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr840n/#overview

2,4 ghz, porty 100 mega tylko wifi ma na dwie anteny to moze 100 mbs bezprzewodow wyciagnie. Zerknij na te wszystkie totolinky, netisy, mercusys (to submarka TP-Linka, tak jak Honor dla Huaweia), nadal jest mnostwo klientow na taki sprzet, jak nie radiowki czy roznego rodzaju neostrady to
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: mam totolinka a3002ru ponad 2 lata. Oceniam lepiej niz tplinki z tej samej polki cenowej. Tplink za podobny hajs co mialem w biurze to bylo jak emulator demo routera na stronie XD Moze to dlatego ze to technologiczny blizniak dlinka dir815, tylko funkcji kilka ma dodanych
no ale w a3002 sa porty 1gbit, a zasieg na 2.4ghz to jest kosmos na tym routerze, po przekatnej domu + 9 metrow
  • Odpowiedz
@Norskee: Korzystam z archera C7, wprawdzie jako jako access pointa poniewaz mam router lte podpiety po kablu pietro wyzej i nie narzekam. A 2,4 ghz oczywiscie, ze ma lepszy zasieg tylko poza nizsza predkoscia moze tez byc problem z zakloceniami.
  • Odpowiedz
@Norskee: Co do blizniaka w tych routerach bardzo czesto sa te same chipy, anteny, kwestia softu chociaz moze oni i tak bazuja na openwrt z ktorego sobie zrobia jakiegos forka.

Nawet w duzych switchach, routerach do biur czy dla operatorow czesto chipy sa te same na przyklad or Broadcoma czy Marvela, roznica jest w sofcie.
  • Odpowiedz