Wpis z mikrobloga

#synology #nas #serwery #informatyka #linux #xpenology

Używa ktoś może xpenology na nasie własnej „roboty”? Zainstalowałem póki co na VMware, przez Synology Assistant nie wykrywa, przez find.synology.com już tak, ale to pewnie błąd jakiś w konfiguracji, bo robiłem to pierwszy raz.

Do rzeczy, co sądzicie o używalności tego rozwiązania? Stabilności? Bo szczerze powiedziawszy jak mam wydać na Synology 2-3 tys, ze średnim configiem to chyba ekonomiczniej będzie kupić lepszy sprzęt, zbudować samemu i postawić niżeli być ograniczanym chociażby liczbą slotów na dyski.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomison: To zależy - jeśli masz wolny czas i lubisz się bawić a do tego stabilność nie jest najważniejsza to czemu nie? Trzeba tylko pamiętać, że z racji braku numeru seryjnego niektóre pakiety i funkcjonalności nie będą działać.
  • Odpowiedz
@tomison: Pamiętaj, że de facto w cenie serwera NAS czy to QNAP czy Synology masz już tak jakby opłatę za system. Dlatego złożenie podobnego sprzętu może wyjść Cię taniej niż kupno nowego serwera :)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: przejrzę Panie Słoniu.

@mzuczek: O tym mówię, ja do domowego użytku chce coś co będzie stabilne, ale też wydajne + przy okazji mógłbym się czegoś nauczyć. Stąd zapytanie moje..
  • Odpowiedz
@tomison: Jak chcesz wstawić i zapomnieć to lepiej brać oryginalne Synology.. Jak chcesz trochę poświęcić czasu to możesz się pobawić w Xpenology
  • Odpowiedz
@tomison mam robiony z 2 lata temu.
Procek i3 4generacja. 8gb ram. 5x2tb.
Przeżył już odbudowę raid5 jak padł jeden dysk.
Co robi: dysk sieciowy, backup zdjęć z telefonów, backup komputerów.
Dodatkowo na laptopie mam xpenology i tam jest system monitoringu.

Polecam.
  • Odpowiedz
@sataneria: a na tym i3 też xynology?
Są jakieś nawet płatne kursy co i jak poustawiać?

Ja też chce do filmów, zrzucania z telefonu potrzebnych rzeczy, ebooków itd aby mieć dostęp zdalny. Xpenology da się skonfigurować aby móc mieć dostęp zdalny?
  • Odpowiedz