Aktywne Wpisy
kamil-tika +6
KonwersatorZabytkow +213
Jeżdżę sobie trochę na taksówce i powiem wam, że takich oskarków #!$%@?ących po mieście jak ci z #krakow jest od uja. Policja w nocy totalnie nic nie robi, jeżdże we #wroclaw i powiem tak to co się dzieje w nocy to jest głowa mała, piesi przechodzą na czerwonym wchodząc pod auto, sebki z gazem w podłodze robią sobie tor wyścigowy na Podwalu, Piłsudskiego, Kazimierza Wielkiego i innych ulicach centrum, przejeżdżają na czerwonym
Z poniższego artykułu w Nature dowiemy się, że szacunkowo w samych tylko Stanach Zjednoczonych koty zabijają rocznie 1,3–4 miliarda ptaków oraz 6,3–22,3 miliarda ssaków.
Cytując za artykułem:
https://www.nature.com/articles/ncomms2380#Abs1
Gwoli sprawiedliwości trzeba też wspomnieć, że większość szkód czynią koty bezpańskie. Niemniej jak widzimy po fotce, koty mające właściciela też sobie polują. Chwalenie się tym to przejaw najwyższego stopnia bycia dzbanem, bo tak postępujący kot jest szkodnikiem, ponadto śmierć tych ptaków jest zupełnie niepotrzebna. Kot bezpański przynajmniej poluje, żeby jeść, a taki robi to dla zabawy, bo jedzenia ma dosyć od właściciela.
Szkoda, że właściciele takich kotów nie mają szansy natrafić na wałęsającego się kota ich rozmiarów, który pokaleczyłby ich, przegryzł kark, pobawił się truchłem, a potem się wysrał na padlinę i zostawił, bo zabił tylko dla zabawy. Albo udałoby im się uciec z ranami tylko po to, żeby umierać od zakażenia po kilku dniach. (Kot ma bakterie, które powodują, że ranny ptak nawet jeśli ucieknie to umiera, jeśli nie dostanie antybiotyku.)
I jeszcze jeden aspekt. Ta sikorka na wiosnę założyłaby rodzinę. Taka rodzina w celu wykarmienia siebie i żarłocznych piskląt skonsumowałaby w sezonie 75 kilogramów gąsienic i dorosłych owadów.
Sprowadzajcie jeszcze więcej kotów i pozwalajcie im chodzić samopas, a potem narzekajcie, że robactwo wam przeszkadza.
Tylko dla kotów wiejskich widzę jakieś uzasadnienie, ich zagęszczenie jest mniejsze i nie czynią takich szkód.
#ptaki #ornitologia #koty #kot #kitku #nauka #patologiazmiasta #przyroda #natura #ciekawostki
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora
To też tak średnio, bo bezpańskie koty są dokarmiane non stop
Poczekam aż ktoś to policzy. Dla czego? o tym zaraz.
Czytaj to co napisałem powyżej, bo Twój chłopski rozum to sb można w dupę wsadzić.
@Gouph: Są badania, że obserwowanie ptaków dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. Lepiej mieć ptaki w mieście niż nie mieć i to jest racjonalny argument, nie tylko emocjonalny.
Komentarz usunięty przez moderatora
Małe ptaki tez mają więcej jedzenia - rolnictwo. Ekosystem antropogeniczny to też ekosystem. Jeśli w latach 60-70 na wsiach to się nie załamało, to dziś ma się załamać? Poza tym polecam moją kalkulację powyżej.
W mieście, gdzie koty chodzą między działkami i ich zagęszczenie jest wielokrotnie większe niż naturalnych drapieżników, nie da się zrobić gniazda w "dobrym miejscu".
Rozważ co napisał na ten temat @aaadam91
Druga kwestia to taka, że koty jedzą przede wszystkim gryzonie, a nie ptaki. Gryzonie tymczasem bardzo często jedza to co ptaki...
Kolejny element w równaniu...
Polecam poczytać raporty na temat spadku liczebności populacji ptaków na terenach rolniczych. Ptaki terenów rolnych są obok ptaków terenów podmokłych najbardziej zagrożoną grupą ptaków. Masz poniżej wykres z Polski, gdzie nie jest tak tragicznie jak na zachodzie Europy.
A no tak, przekonałeś mnie :), a spadki liczebności