Wpis z mikrobloga

@JEST-SUPER: Nie licz na zrozumienie u Wykopków. Oni teraz, podpuszczeni przez propagandowych speców, są zajęci krytykowaniem słów Prezydenta Niemiec, których to słów ten prezydent nie wypowiedział.
//
  • Odpowiedz
  • 2
@JEST-SUPER to nie podatek, to zachętą ekologiczna. Dzięki temu przedsiębiorca ma motywację do zmian mających na celu obniżenie rachunku za prąd, np. poprzez zakup energooszczędnych technologii albo zmianę adresu na czeski.

@panzielony zawołaj jak znajdziesz
  • Odpowiedz
Wiesz co to jest wielokrotne odpodatkowanie?

@e_m_p: no na bank ty nie wiesz.

Może jestem za głupi, wytłumacz proszę.

Wolę płacić mniej za energię niż mieć teoretycznie tańszy produkt którego nigdy w życiu mogę nie kupić. Dotuję komuś biznes.
Podobnie jest ze śmieciami. Producent powinien płacić za koszt śmieci i wtedy za ich wywóz i utylizację płacili by głównie ci co je produkują. Sprawiedliwie.
  • Odpowiedz
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: A nie pomyślałeś, że przesył do dużego zakładu jest tańszy bo idzie kablami wysokiego napięcia I NIE MA KILKU STOPNI OBNIŻANIA NAPIĘCIA PO DRODZE? Każdy stopień to transformator, transformatory nie rosną na drzewach z transformatorami. Zadaj sobie także pytanie ile wynosi opłata aktywacyjna twojego przyłącza, a ile przyłączenia bezpośrednio do rozdzielni HV.
  • Odpowiedz
@JEST-SUPER: Od siebie dodam, że w lecie, wszystkim firmom w mojej okolicy (nawet malutkim, ze zużyciem rzędu 10-20 MWh /rok) Tauron wymienił liczniki na takie najnowszego typu i od jesieni wszyscy dostali faktury x2 ze ze względu na moc bierną ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dawniej moc bierną liczyli jedynie od większych odbiorców.
  • Odpowiedz