Wpis z mikrobloga

@Simple-Man: nie bede sie klocil o nazwe, mam ciekawsze rzeczy do roboty. Dla Twojej informacji :

Amerykański naleśnik (pancake) różni się od naleśnika francuskiego (crêpe) i polskiego tym, że jest przygotowywany z dużo gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniających. Pankejki przypominają nieco racuchy, z tym że funkcję spulchniacza pełnią w nich nie drożdże, lecz soda oczyszczona lub proszek do pieczenia.
@Luasek: Ale tak porcjowo dość skromnie wyglądają, chyba, że pogubiłam gdzieś proporcje zdjęcia. Sycące są? najadłeś się? :D Przyznam, że na weekend mam w planach podejście do sernika, którego przepis ostatnio wrzucałeś. Mam nadzieję, że nic nie skopię, bo mistrzem kuchni to ja nie jestem xD
@akeyo20 @Funs :

Składniki:
-90g mąki pszennej
-serek wiejski (ja użyłem tego wysokobiałkowego)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-15g erytrytolu (nie polecam więcej, bo będzie zbyt słodkie jeżeli polejemy sosem)
-łyżeczka cynamonu

Sos:
-10g białka serwatkowego (u mnie lody waniliowe)
-25ml mleka (ja użyłem 0.5%)
-5g kokosu

Standardowo dwie miski, do jednej białka, ubijamy ze szczyptą soli, do drugiej żółtka i pakujemy całą resztę składników i mieszamy.
Ubite białka przekładamy delikatnie