Wpis z mikrobloga

To zależy ale nie w obecnej formie i w pełnej dowolności, bardziej jako opcjonalna do Etyki. (Nie na odwrót) Etyka/filozofia powinna być klasyka a religia powinna być opcją jako zastępsto i wprowadzony powinnien być w niej program np. dyskusja w kontekście relgii. To co jest teraz jest prowadzone jako Religii (mówię jako wierzący) to śmiech na sali.

Jeśli nie ma być etyki to religia powinna być jako ostatnia opcjonalna lekcja która nie
@wojna_idei: Katechizacja to proces katolicki a nie chrześcijański - katechizm to "byt" związany wyłącznie z katolicyzmem. Katolik (ogólnie) jest chrześcijaninem - ale chrześcijanin nie musi (precyzyjnie mówiąc nie jest, ale według konwencji wliczamy) być katolikiem. Człowiek i dziobak to ssaki - ale niespecjalnie dużo je łączy.
Stąd używanie przez Ciebie zamienni terminów chrześcijanin i katolik to zdecydowanie nieakceptowalne nadużycie - o ile zależy Ci na tym by być postrzegany jako twórca
@wojna_idei Trochę z innej beczki.
Ostatnio obejrzałem twoją dyskusję z lesbą na Szymon mówi.

Co mi się rzuciło o ucho, że ty tam bardziej prowadzisz monolog niż druga osoba odpowiada. Dobrze by było trochę to zbalansować.

Wprawdzie nie subskrybuję cię, ale czasem coś obejrzę. Muszę powiedzieć, że ponad dwugodzinny odcinek z nihilistą obejrzałem naprawdę miło.
Podobało mi się to, że byłeś dociekliwy i nie odpuszczałeś.
@hawat: Co za bzdura przecież każdy odłam Wielkiego Kościoła ma dzisiaj własny katechizm wiec katechizacja może byc protestancka jak i Katolicka lub inna .Czy według ciebie Katolicy to nie chrzescijanie co oznacza słowo Chrzescijanin według ciebie skoro wliczasz ich z powodu konwencji ?
@hawat: Wielki Kościół to zbiorcza nazwa na Kościół przed Schizmą wchodził w jego skład Kościół Katolicki oraz Cerkiew Prawosławna .A każdy odłam wielkiego Koscioła oznacza wszystkie organizacje które wydzieliły sie z tych 2 dominujących kościołów .