Wpis z mikrobloga

#pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #siecikomputerowe #sieci #vpn #nordvpn #netflix #netflixpl #linux #openvpn

Czy jest tu ktoś mądry, "specjalista od sieci komputerowych", który wyjaśniłby mi, ale bez konfabulowania, dlaczego używając aplikacji NordVPN na komputerze oraz telefonie z androidem połączonym z routerem (za granicą) i możliwym split-dns aplikacja Netflixa na telefonie oraz netflix w przeglądarce na komputerze działa poprawnie, a przy zestawieniu tunelu na routerze, na tym samym serwerze i z tym samym DNS, by apka na TV mogła widzieć polski content netflixa - netflix na tv widzi, że coś jest nie tak i nie pozwala na oglądanie treści?
Proszę zwrócić uwagę, że w obu przypadkach jest to ta sama sieć, ten sam dostawca VPN i ten sam serwer oraz DNS.
Help?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grothar: Stąd że producent TV na sztywno zakodował w sofcie że np. adres serwera DNS to 1.1.1.1 albo 8.8.8.8. Głównie po to, żeby ludzie mieli problem z blokowaniem reklam itp. Jest o tym dużo w sieci jak ludzie narzekają.
  • Odpowiedz
@Grothar: Ja nie sugeruje, bo nie posiadam TV więc nie znam sprawy praktycznie. Tak natomiast pisze dużo ludzi w necie którzy mają podobne problemy jak Ty.

Wrzuć w Google „$model TV DNS issues netflix” i poczytaj sam.

Zawsze możesz zrobić packet capture i zobaczyć np. w wireshark’u jaki tak naprawdę DNS jest odpytywany. @korni007 dał też dobrego hinta co możesz zrobić.
  • Odpowiedz
Wrzuć w Google „$model TV DNS issues netflix” i poczytaj sam.

@kwitnaca-wisnia: właśnie wrzuciłem i jedyne co znajduję to wyjaśnienia kompletnie nie pasujące do zjawiska, którego doświadczam; tam gdzie można się spodziewać split dns on nie występuje i widzę polską zawartość, a pełny tunel dla całego ruchu na routerze powoduje zdemaskowanie procederu przez apkę z TV. Stąd moje pytanie do ekspertów, którzy mogliby mi nakreślić to, czego nie wiem, albo
  • Odpowiedz
@Grothar: Trochę wróżenie z fusów. Czemu?
Po pierwsze nie wiemy jaki DNS. Nie wiemy co tak naprawdę wysyła Twój TV do Internetu. Wiele telewizorów jest obecnie produkowanych z hardkodowanym DNSem (pozdrowienia dla produktów Google).
Po drugie NordVPN nie równy NordVPNowi. Dostawca ten sam, ale już serwer do którego się łączysz już nie. Na routerze możesz się łączyć przez ipsec, a na laptopie przez ssl vpn. Miałem tak w Chinach, że
  • Odpowiedz