Wpis z mikrobloga

• 5
#inzynieria #automatyka #air #technologia #embedded #programowanie #pracbaza

Siema, szukam osób, które w pracy mają styczność z identyfikacją systemów, wykresami Bode/Nyquista, analizą stabilności i doborem algorytmów sterowania *na rzeczywistych obiektach*.
Chciałbym podziałać w tym kierunku w swojej branży. Teorię miałem na studiach, która stopniowo przez kilka lat ulatywała. Zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób ten temat to abstrakcja, która nigdy nie wychodzi poza tablicę uczelni, ale są branże, w których się z tego korzysta.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Wegrzynski
1. Kiedy podejmujecie decyzję o porzuceniu standardowego podejścia ( np. kontrolowanie układu pidem z nastawami dobranymi eksperymentalnie). Na analizę częstotliwościową, trzeba poświęcić sporo czasu/środków. Tworzenie modelu przy pomocy równań różniczkowych jest ślamazarne i wymaga doświadczenia przy skomplikowanych układach. Łatwo o błędy i ciężko o korelację z rzeczywistym obiektem.
2. Tak naprawdę to interesuje mnie, jak wygląda cały proces, jak podejmowane są decyzje o kolejnych krokach.
3. Czy analiza częstotliwościowa zawsze
  • Odpowiedz
@narwi: Miałem na myśli że mogę podać kontakty do osób co mają z tym styczność, jeśli coś poważnego jest na rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W praktyce przemysłowej się z tym nie spotkasz. Jedyne co to np. PID w sterownikach Siemensa po wstępnym doborze nastaw metodą skoku jednostkowego dostraja się metodą cyklu granicznego.

Analiza częstotliwościowa, Bode-Nyquist to dziedzina badania układów elektronicznych, gdzie jakąś częstotliwość można zmierzyć
  • Odpowiedz
@narwi: Jeżeli dobrze pamiętam, korzystacie w pracy z Simulinka. Nie było by prościej użyc Open/Closed-Loop PID Autotuner a następnie wkleić na sztywno do kodu to co wypluje ?

W praktyce nigdy mi się nie chciało nad tym siedzieć, w LabView wrzucałem na start Zeiglera-Nicholsa, zmniejszając odrobinę Kp żeby w razie jakiegoś błędu układ nie zaczął świrować, LV pomielił chwilę i wypluł na tyle użyteczne nastawy że więcej nie było sensu
  • Odpowiedz
@narwi: A co chcesz osiągnąć? Możesz popróbować tablic Z-N pod konkretne kryteria jakościowe, ale szału nie uzyskasz. Problemem jest to też, że nie mamy do czynienia z regulatorem ciągłym ale dyskretnym, a wszystkie nastawy zależą od czasu próbkowania.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wegrzynski
@Wujek_Fester
@Androo

Eksperymentalne metody nastaw mamy opracowane bardzo dobrze (łącznie z różnymi trikami typu zmienne nastawy w zależności od wielkości błędu regulacji (mapy nastaw 2d) czy filtrowanie błędu by
  • Odpowiedz