Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi prawnie czy w takiej sytuacji mogę się ubiegać o odszkodowanie od pracodawcy.
Przepracowałem w zeszłym roku każdy miesiąc, bez urlopu, po czym został mi podsunięty papier, że prosiłem o udzielenie mi urlopu, żeby fikcyjnie było, że miałem ten urlop. Musiałem to podpisać bo sytuacja finansowa w tamtym czasie była kiepska i nie mogłem sobie pozwolić na kozakowanie, ale w obecnej chwili już mam wszystko poukładane. Jeżeli znowu się to powtórzy, że będą mi kazać podpisać, że byłem na fikcyjnym urlopie i odmówię, to gdy pracodawca mnie zwolni z tego powodu, że nie chciałem podpisać tego fałszywego urlopu to mogę się ubiegać o odszkodowanie?
#praca #prawo #prawopracy #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
@Optimus_Seba: po pierwsze, to odwołaj poprzednie oświadczenie oraz zgodnie z prawdą wskaż, że nie miałeś w ubiegłym roku urlopu. Do sprawdzenia czy należy Ci się ekwiwalent czy też urlop do odbioru.

Dalej, ważne jest to czy masz umowę na czas określony czy też nieokreślony. W tym pierwszym przypadku, z zachowaniem terminów wypowiedzenia, możesz zostać zwolniony z jakiegokolwiek powodu. W przypadku umowy na czas nieokreślony, w oświadczeniu o wypowiedzeniu powinna być
  • Odpowiedz
@karta_z_debetem: jestem na umówię o prace, pełny etat, czas nieokreślony. Wiadomo, że pracodawca podczas zwolnienia mnie nie może wpisać powodu, że nie chciałem podpisać się pod fałszywym urlopem, ale może wymyślić na siłe inny powód, że nie trzymałem standardów firmy czy coś podobnego i tego się obawiam
  • Odpowiedz
@Optimus_Seba: jeżeli podpiszesz ten papier to może Ciebie również zwolnić z równie wydumanego powodu. Każde wypowiedzenie możesz zaskarżyć do Sądu pracy, a tam Sąd rozważy racje i zdecyduje co było rzeczywistym powodem zwolnienia.

Zachęcałbym do postawy odważnej( ͡° ͜ʖ ͡°) Macie związki w pracy?
  • Odpowiedz
to gdy pracodawca mnie zwolni z tego powodu, że nie chciałem podpisać tego fałszywego urlopu to mogę się ubiegać o odszkodowanie?

@Optimus_Seba: to zależy jaką masz umowę. Jak na czas określony, to mogą Cię zwolnić z każdego powodu. Jak na nieokreślony to można by było z tym walczyć. Poza tym dochodzi kwestia np. odprawy. Ewentualnie nie wiem, próbować to podciągnąć pod dyskryminację w zatrudnieniu. Generalnie jednak, uważam że najprościej byłoby
  • Odpowiedz