Aktywne Wpisy

AST0N +34
Jakbyśmy chcieli zrobić bingo z samymi sztandarowymi tekstami Milana, to byłoby ciężko, bo do bingo trzeba by wrzucić przynajmniej 9 tekstów, a ja odnoszę wrażenie, że on w kółko mówi ich tylko 5 xD
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo

luckylukk +3
#sebcel
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?
Czy ktoś jest w stanie streścić mi te uniwersum? Kim jest ten człowiek i czemu jest tak popularny na wykopie?

Słowo bażant wzmiankowane jest w języku polskim od XV w. Według Słownika etymologicznego języka polskiego Aleksandra Brücknera z 1927 roku trafiło do języka polskiego z Czech od niem. Fasant. To z kolei pochodzi z greki: Phasianos ornis (Φασιανὸς ὂρνις), „ptak znad rzeki Phasis”. Epitet gatunkowy colchicus pochodzi od Kolchidy, historycznej krainy położonej na wybrzeżu Morza Czarnego (współczesna Gruzja).
W starożytnych Chinach bażant symbolizował cesarza i wyższych urzędników państwowych. Ze względu na swoje upierzenie kojarzony był ze słońcem i blaskiem, a z uwagi na furkotanie skrzydeł – z grzmotem. Był również symbolem męstwa, dobrobytu losu i talentu literackiego. W Japonii łączony był z boginią słońca Amaterasu, był symbolem miłości macierzyńskiej i troski. W sztuce chrześcijańskiej zachowanie bażanta broniącego piskląt łączone jest ze sposobem w jaki szatan kusi, a następnie pokonuje człowieka. Wizerunek bażanta umieszczano między innymi na posadzkach świątyń.
Autor
#photoexplorer #fotografia #ornitologia #ptaki #przyroda #natura #polska #ciekawostki
źródło: comment_16121669819h53EY7UpTUyzzCTAMssUs.jpg
Pobierzźródło: comment_16121679903ku22rpXy7Cc3rQ2d0ql6h.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Fasant -> bażant, no jakoś tak niepodobne ( ಠ_ಠ)
źródło: comment_161219279476cLVA2l2Ce0OwWRCiwVTM.jpg
Pobierz