Wpis z mikrobloga

Pytanie do niebieskich pasków. Dlaczego tak mało #niebieskiepaski idzie na #pielegniarstwo ? Przecież to jest świetne:
1. Pewna praca
2. Fach w ręku
3.interesujace studia
4. Pełno różowych na studiach- nawet niebieski pasek 2/10 zmienia się tam w Chada bo nie ma rywala. Stajesz się ulubieńcem koleżanek z roku oraz wszystkich prowadzących
6. Możesz wyrwać jakaś różowa
7. W samej pracy również jesteś rodzynkiem i ulubieńcem bo jesteś często jedynym pielęgniarzem na oddziale. Znów wszystkie różowe twoje
8. Podryw od pacjentek
9. Wciąż jest za mało ludzi w tym zawodzie więc masz pewność że zawsze znajdziesz pracę
Przecież to wygryw dla niebieskich
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szynszyla2018: jako pielęgniarz automatycznie stajesz się tragarzem i osłem pociągowym. Jako "najsilniejszy" z grupy pilęgniarek/pielęgniarzy zajmujesz się podnoszeniem pacjentów, pchaniem łóżek, przenoszeniem butli z tlenem itd.
  • Odpowiedz
  • 6
@Napromieniowany__ dlaczego? Pewna praca, szanowa (dobra wiem ze nie przez Grażyny. Ale człowiek na poziomie szanuje taka pracę) a po zrobieniu specjalizacji (nie wiem jak to nazwać ale wiem ze mogą iść w konkretne umiejętności i działy medycyny) pensja podchodzi już pod 4 k.
  • Odpowiedz
bo jesteś często jedynym pielęgniarzem na oddziale

i dostajesz najcięższe zadania bo jesteś 'facet i najsilniejszy' ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pewna praca

za grosze i w złych warunkach
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: Dopóki każdy ma wolny wybór i nikt nie narzuca parytetów lub sztucznego wyrównywania szans to tak naturalnie będzie. Faceci są bardziej techniczni, a kobiety bardziej społeczne. Faceci lubią coś tworzyć, budować i spełniają się tam gdzie potrzebna jest siła, a kobiety są bardziej empatyczne, opiekuńcze i wolą pomagać. Stąd taka naturalna różnica i dlatego 90% pielęgniarek to kobiety, a 90% inżynierów to faceci. Nie ma w tym nic złego.
  • Odpowiedz
  • 19
@tom_marcin dziwne ja tam o pensji w magazynach wiem ze to jest max 2,5 k na rękę. MAX. I z----------z tam z Ukraincami bez przerwy. Zresztą musi to być chjowa robota skoro moi znajomi woleli robić w maku gdzie pensja to równiez max 2,5 k niż robić w magazynie. W ogóle mówienie że robota fizyczna typu KFC, mac czy magazyn jest spoko i lepsza od pracy po studiach w korpo za
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szynszyla2018: kiedyś o tym myślałem bo lubię pomagać ale nie chce mi się studiować, za głupi jestem xD no i to mokra, niewdzięczna robota
  • Odpowiedz
po zrobieniu specjalizacji (nie wiem jak to nazwać ale wiem ze mogą iść w konkretne umiejętności i działy medycyny) pensja podchodzi już pod 4 k.

@szynszyla2018: okolice 4k na rękę to okolice średniej krajowej. Praca pielęgniarza/pielęgniarki potrafi być ciężka, wymaga wykształcenia, wiąże się z odpowiedzialnością i jak sama zauważasz ta pensja to nie jest dla "zwykłego" pielęgniarza.
Dlatego nie ma co tego porównywać do pracy w fastfoodzie czy na magazynie.
  • Odpowiedz
  • 3
@HetmanPolnyKoronny porównałam skoro wypoki zaczęły tutaj stawiać pracę w magazynie czy w fastfoodzie jako fajną alternatywe. A z doświadczenia wiem ze tak mówią dzieci co nigdy w takich pracach nie pracowały i mówią to co usłyszą od swoich kolegów co chcą przyszpanowac na dzielni ile to nie zarobili xD
  • Odpowiedz