Wpis z mikrobloga

@Loginconajmniej4znaki to jeszcze nic, dieta krajowa od 2013 wynosiła 30zł. Miała to być kwota umożliwiająca pracownikowi zakup przez pracownika śniadania, obiadu i kolacji. W lipcu 2022r. po wielu apelach podniesiono ją do 38zł, po czym od stycznia 2023r. obowiązuje stawka 45zł.
I co kupi pracownik za 45zł? Kebaba?
Tak na marginesie dieta na Niemcy to od 2013 roku 49€ dziennie. I do dziś kwota ta pozwala na zjedzenie śniadania, obiadu oraz
  • Odpowiedz
można wliczyć krew do zeznania podatkowego?

@nabrzmialy:

Zarówno za oddanie krwi jak i jej składników (np. osocza) przysługuje ta sama stawka rekompensaty w wysokości 130 zł za 1 litr. Odliczysz kwotę faktycznie dokonanej darowizny, nie więcej jednak niż 6% twojego dochodu/przychodu.

@markhausen Wiem że nie wszędzie ale czesto spotykam pracodawców gdzie jest obiad plus dieta 45zl więc jakby to policzyć to w granicach 100zl wychodzi więc nie tak dużo
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: a co to za roznica w ogolnym rozrachunku jaka kto ma motywacje? niezaleznie od motywacji krew to krew, wiec lepiej chyba zadbac o to, zeby ci ktorzy maja na uwadze profity wynikajace z bycia krwiodawca byli odpowiednio zmotywowani? zwlaszcza ze te profity i tak sa smieszne
  • Odpowiedz
Miała to być kwota umożliwiająca pracownikowi zakup przez pracownika śniadania, obiadu i kolacji

@markhausen: Pracownik pracuje 16 godzin dziennie? Wystarczy mu obiad, śniadanie może sobie w domu zrobić. I 45 zł to wystarczająco aby zamówić sobie coś dobrego. A i na marginesie w Niemczech minimalna wynosi tyle co u nas średnia, więc nie ma się co do nich porównywać.
  • Odpowiedz
@markhausen Wróciłem niedawno z Włoch (53€dziennie) z miejscowości Livorno. Obecnie po za sezonem. Dużo rzeczy zamkniętych. Po przeliczeniu 3tyg spędzonych tam. Zostało mi 100€ tylko dlatego że nie raz jadłem u turasa kebaba albo pizze.
Wydaje mi się że po Covid każda dieta powinna zostać zaktualizowana o około 30%.
Drugi przykład z brzegu to Norwegia i kraje skandynawskie.

Dodatkowo to taka dieta powinna ci wystarczy na zakup śniadania obiady kolacji i
  • Odpowiedz