Wpis z mikrobloga

Jak robicie rosół żeby wyszedł wam smaczny? Ja do swojego wrzucam kawałek kury, królika, kaczki, ze 3 kawałki suszonych grzybów, przypaloną cebulę, por, seler, marchewkę , ze 3 pieczarki, ze 2 ząbki czosnku, pietruszkę (w sensie białą marchewkę, nie natkę), suszony domowy lubczyk i ziele angielskie. Oczywiście sól, pieprz, ale jeśli nie dodam kostki rosołowej to wychodzi taki bez smaku :c

Jak wy go gotujecie żeby był dobry?

#gotujzwykopem #rosol #gotowanie #przepisy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale jeśli nie dodam kostki rosołowej to wychodzi taki bez smaku


@smokzabojcaludzi: Wstydź się, to już lepiej rozpuść te 4 kostki w kranówce i nie marnuj pozostałych składników.

Rosół potrzebuje cierpliwości na samym początku i uwagi później cały czas. Gdzie pręga wołowa w Twojej propozycji?
Twój skład powinien pyrkać 4-6 godzin najmniej.
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: Dokładnie myje kurczaka/kaczkę po czym wrzucam do zimnej wody. Po zebraniu męt wrzucam warzywka (standardowo - cebula, pietruszka, por, seler, marchewka oraz ziele angielskie i liście laurowe. Do tego trochę soli i zmniejszam ogień na minimum. Po 3-4 godzinach rosołek jak malowany.
  • Odpowiedz