Wpis z mikrobloga

@misthunt3r: nie zrozum mnie zle: gdyby te glupie argumenty za prokreacją były zgrupowane w jakąś myśl filozoficzną - tak jak antynatalizm - to hejtowałbym je tak samo. posiadanie dzieci to wielki wysilek i wyrzeczenie i powinno zostac sprawą indywidualną do rozpatrzenia. nie mniej nie ma się co dziwić naciskom społeczeństwa na prokreację, bo to jego naturalny odruch i lezy w interesie kazdego spoleczenstwa.
  • Odpowiedz
@xstempolx:
Przecież użyłem dokładnie Twoich słów. Nie masz żadnych argumentów to rzucasz chamską zaczepką w stylu antynataliści nie mają rigczu i oczekujesz reakcji xD

powtarzam: nie chcesz miec dzieci to nie miej ale nie narzucaj innym swoich poglądów. zwlaszcza tak debilnych jak antynatalizm

Ale ja niczego nikomu nie narzucam. Uważam że antynatalizm jest słuszny i to argumentuję, to Ty tutaj wyjeżdżasz jako głosiciel prawdy objawionej twierdząc że ludzie o innych poglądach od
  • Odpowiedz
@xstempolx: w sumie dales mi ciekawostke. Nie wiedzialem ze antynatalizm jest zgrupowany w jakas wieksza mysl, musze sobie poszukac.
Co do spoleczenstwa promujacego posiadanie dzieci jest to zrozumiale, natomiast naciski sa przeciwne kulturze indywidualizmu w ktorej tak naprawde Polska jest zakorzeniona bardzo gleboko, stad mamy starcie i to czasem konkretne. To jednak nie sa kraje azjatyckie gdzie to raczej norma, ktora jednakowoz tez sie bardzo powoli oslabia.
  • Odpowiedz
@misthunt3r: no generalnie o to cały szum - antynatalizm to nie jest niechęć posiadania dzieci tylko mówienie, ze posiadanie dzieci jest moralnie złe. no wiec z takim zalozeniem bardzo trudno mi sie zgodzic, bo to nie jest w ogóle kwestia moralności. no a co myślę o argumentach jakimi antynatalisci się poslugują zeby udowodnic ta teze napisalem wyzej.

@Zgrywajac_twardziela: na co mam miec argumenty? pytales dlaczego antynatalizm powoduje wsiekliznę
  • Odpowiedz
@xstempolx:

na co mam miec argumenty? pytales dlaczego antynatalizm powoduje wsiekliznę "dzieciatych". wlasnie dlatego ze ocenia moralnosc naszych prywatnych wyborów i jest totalnie powieleniem tego z czym niby próbujecie walczyc. a fikołki jakie przy tym wykonujecie mnie coraz mniej interesują,

Przecież to dzieciaci fikoły co chwile robią próbując przekonać że płodzenie dzieci jest takie bardzo empatyczne i moralnie dobre, mimo że wszystkie ich argumenty dokładnie temu przeczą ¯\(ツ)_/¯
W
Zgrywajactwardziela - @xstempolx: 
 na co mam miec argumenty? pytales dlaczego antyna...

źródło: comment_1611837050GBNG7Nvu6Mqcim9JhtHsvC.gif

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: o childfree sie nie wypowiem, bo nawet nie wiem co to za twór. bardziej mnie zastanawia dlaczego tworzycie te systemy i filozofie pod nieposiadanie dzieci, dlaczego ta agitacja na wykopie, dlaczego ta pogarda dla chcących mieć dzieci. jakbyscie nie mogli po prostu ich nie mieć.

uwazam antynatalizm za bardzo niebezpieczny twor, bo realizacja jego postulatów prowadzi do wymarcia spoleczenstwa go przyjmującego. i kazde zdrowe spoleczenstwo się przeciwko niemu buntuje,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Zgrywajac_twardziela: pewnie ma to jakiś magiczny związek z tym, że sami najwidoczniej macie jakąś chorobliwą potrzebę gadania o tym w kółko - tak przynajmniej wynika z tego "pod niemal każdym wpisem", nikt normalny nie napierdziela w koło macieju wpisami na taki temat, dzieciaty czy nie. Patrząc dodatkowo po nieprzyjemnym i zaczepnym tonie tego posta wątpię, że inne posty piszesz w innym tonie, więc sam z marszu nadajesz wydźwięk dalszej dyskusji.
  • Odpowiedz
@HAL__9000: nie ma tez wielu pięknych rzeczy. dlaczego skupiacie się tylko na cierpieniu? zycie nie jest ani jednoznacznie dobre ani złe, jest doswiadczeniem. nie zawsze łatwym ale jaką mialoby wartosc gdybyśmy żyli w bance nieustannego szczescia? co jest złego w umożliwianiu innym przezycia tego doswiadczenia? bo moze stać ci się krzywda?

Ojej
  • Odpowiedz
@xstempolx:

nie ma tez wielu pięknych rzeczy

I co z tego? Kto będzie rozpaczał nad tym brakiem, kiedy nikogo nie będzie? Przed zaistnieniem życia też tak rozpaczałeś, że nie ma "pięknych rzeczy", bo jedyne, co jest, to kawałek skały krążący w kosmosie? Nieistniejący Marsjanie też tak biadolą, że na Marsie nie dzieją się żadne "piękne rzeczy" ich
  • Odpowiedz
@xstempolx:

o childfree sie nie wypowiem, bo nawet nie wiem co to za twór.

Google Twoim przyjacielem. Childfree to inaczej bezdzietność z wyboru, a więc nie podyktowana względami moralnymi tylko wygodą i komfortem życia.

bardziej mnie zastanawia dlaczego tworzycie te systemy i filozofie pod
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Tak,tylko ty odpowiadasz tylko i wyłącznie za twoje własne posty. Jeśli po prostu opisujesz swoje życie / upodobania / poglądy to naprawdę wszystko jest okej i nikt normalny nie powinien się o to czepiać. Jeśli ktoś się o to czepia to niestety nikt na to nic nie poradzi,bo nie brakuje nam tutaj różnych frustratów. Ja tylko piszę o swoich obserwacjach, bo zauważyłem że pewna część udzielających się tutaj antynatalistów
  • Odpowiedz