Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista #devops Czołem, Mireczki interesuje mnie zagadnienie prostego edytora tekstu WYSIWYG. Tzn. mamy do dyspozycji tylko podstawowe api systemu opreacyjnego np. Win Api , mozna robić okienko, miec dostaep do grafiki ale tylko podstawowej nie akceleracji 3d, itp, ale nie mozna uzywać gotwych pół tekstowych: editboxów, memo, itp.. Jak zabrać się za utwrozenie prostego edytora, który zrasteryzuje dowolną czcionke wektorową TrueType, zmieni jej wielkość czy kolor?
Raczej nie jest możliwe żeby cała strona tekstu była odświeżana za kadym razem bo by to zamuliło każda maszynę. Myślę, że literki które już istnieją sa jakos zablokowane - tak zeby nie powtarzać razteryzacji za kazdym razem bez potrzeby.. zamiana na bieżaco na bitmapy? i ponowna zamiana przy np. powiększaniu strony? Ogólnie podony problem dotyczy prostej przegląraki interentowej (tj. interpretacji podstawowych tagów i tekstu)... Ktoś coś?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Oo-oO: bardzo ciekawe, czyli FreeType jest biblioteką napisaną w ANSI C, która rasteryzuje czcionke w dowolnym formacie, a tego co pobieżnie przeczytałem tworzy bitmapkę zwykłą lub antialiasingową, czyli jeśli dobrze myslę, to dane zdanie które by zostało napisane od razu stawało by się bitmapką, któa grzecznie by sobie siedziała w pamięci i byłą po prostu blitowana na ekran.. tak mmi się wydaje, dzięki za wskazówkę..
  • Odpowiedz
  • 1
@ZawzietyRobaczek jakbyś do czegoś więcej sie dokopał to daj proszee znac, sam jestem ciekawy mentalnego przeskoku z wyswietlacza segmentowego przez lcd z pseudofontami do rzeczywistych wspolczesnych. Nigdy nie mialem czasu tego zglebic
  • Odpowiedz