Wpis z mikrobloga

Da się jakoś zregenerować taki ekranik LCD SSD1306? To powinien być żółty pasek i niebieski prostokąt, a to co widać to już trochę wypalone piksele xD
Z ciekawości w sumie pytam, bo to żaden koszt wymienić, ale wygodniej by było jakoś przedłużyć mu życie, zamiast brać się od razu za lutowanie nowego.
#raspberrypi #elektronika
Ranger - Da się jakoś zregenerować taki ekranik LCD SSD1306? To powinien być żółty pa...

źródło: comment_1611577862JYkhho4LWw1cK0kxvf81Uj.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z ciekawości w sumie pytam, bo to żaden koszt wymienić, ale wygodniej by było jakoś przedłużyć mu życie, zamiast brać się od razu za lutowanie nowego.

@Ranger: Spróbuj puścić szum na ekranie przez kilka h.
  • Odpowiedz
@Ranger: OLEDy się po prostu zużywają, niczym tego nie zregenerujesz, możesz jedynie w sofcie włączyć permanentny negatyw i podmienić tym samum punkty świecące z nieświecącymi. Albo wymienić wyświetlacz na nowy, przecież to kosztuje kilka złotych,

BTW, po jakim czasie Ci się to aż tak wypaliło?
  • Odpowiedz
BTW, po jakim czasie Ci się to aż tak wypaliło?

@Jarek_P: dokładnie dwa lata pracy non-stop, przy czym są to 3 ekrany, które się zmieniają co 5 sekund

Nadal to działa, po prostu tekst jest mniej wyraźny, ale wszystko da się bez problemu odczytać, pewnie to ruszę dopiero, gdy będzie trudny w odczycie.
  • Odpowiedz
@Ranger: a to spoko, pytałem, bo też używam tych oledów swoich projektach i też mam takie, w których toto działa nonstop, bo miałem dorabiać jakiś screensaver, ale nie chciało mi się, zostawiłem to na później i... no tak jakoś to rok temu było :) Po roku właściwie nie widzę ubytku, ale oceniam na działającym, nie robiłem próby z włączeniem wszystkich pixeli.
  • Odpowiedz