Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mógłby pomóc z jednym układem. A mianowicie mam dokonać analizy demodulatora FM z detektorem stosunkowym. Sprawdziłem analizę czasową i widzę, że jakaś sinusoida na wyjściu wychodzi, więc jest sukces. Ale jak daję analizę AC to na wyjściu wychodzi mi taki przebieg co podany w załączniku. Czy to jest poprawne? W komentarzu wrzucę też screen układu w ltspice.
#elektronika #ltspice #studbaza
f.....f - Czy ktoś mógłby pomóc z jednym układem. A mianowicie mam dokonać analizy de...

źródło: comment_1611510381VYGzzofMWibFkTmZ49raIi.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fozolif: Który parametr jest przemiatany w tej analizie AC? Czyli częstoliwość na osi X to jest częstotliwość czego? Za kres 10 Hz do 10 MHz tu na pewno nie pasuje. Pytanie jeszcze co za informacje chcesz z tej analizy uzyskać.
  • Odpowiedz
@fozolif: No to sprawdziłeś to już analizą czasową. Czy przechodzi przez zero. W częstotliwościowej nie zobaczysz czy coś przechodzi przez zero, bo niby jak?
  • Odpowiedz
@fozolif:
1. Nie wgląda żeby przechodziła przez zero.
2. Wygląda że jest tam dalej częstotliwość nośna tylko nie ma rozdzielczości żeby ją widzieć.
3. Amplituda chyba powinna byc stała. Dlaczego mierzysz od czasu zero? Daj temu pochodzić przynajmniej z 10ms i od tego momentu mierz.
4. Częstotliwość się zgadza (15 kHz).
  • Odpowiedz
@fozolif: No to jednak się przyda ta masa ( ͡° ͜ʖ ͡°) To może tę po prawej wywal, zrób tam drugie wyjście np. Vout_GND i zrób wykres V(Vout - VoutGND). Składowa stała w sensie że napięcie nie oscyluje wokoło 0V tylko wokoło 140mV.
  • Odpowiedz