Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rzeznik:
Śmiać mi się chcę i tyle. Te statystyki są z pupy, pieszemu nie da się udowodnić, że wtargnął, nie patrzył, miał w dupie, albo celowo rzucił się pod samochód - jeżeli nie masz kamery i jeszcze 3 świadków. W każdym innym wypadku to kierowca jest winny z automatu. Druga sprawa nawet jeżeli kierowcy przekraczają prędkość i są nieostrożni... jeżeli rozwiązaniem sprawy ma być jeszcze większe uprzywilejowanie pieszych to brawo.
  • Odpowiedz
@haosek: To nie są statystki z wypadków, tylko badania przekrojowe przeprowadzone na podstawie obserwacji. Nowy przepis jest po to, żeby to kierowcy bardziej uważali, w końcu to na nich spoczywa duża większa odpowiedzialność- pieszy nie zabije kierowcy. Z badań wynika, wbrew Twoim anegdotycznym dowodom, że piesi i tak uważają na przejściach. Za to pędzące samochody w okolicach PDP to realny problem.
  • Odpowiedz
@Rzeznik: https://www.youtube.com/watch?v=IXG7WeBRWmA&feature=emb_title

taka jest rzeczywistość, że dziewczynka wchodzi na pasy bez żadnej sygnalizacji/pod skosem a rozmawia się tylko nt. prędkości kierowcy.

Nie dziwie się więc statystyki są jakie są. Rozkminia się tylko złe zachowanie kierowcy, zły stan pojazdu itp. itd. a on jadąc tam 30 km/h - nowym autem, nie zdążyłby zareagować na takie wejście. Skoro kierowca jest winny w każdej sytuacji, a nie mówi się o tym, że pieszy powinien stanąć/zwolnić
  • Odpowiedz
@haosek: > Pieszy jest GOŚCIEM na terenie samochodu, kierowca jest gościem na chodniku i musimy to rozumieć.
Czy na chodnikach są przejścia dla samochodów?
  • Odpowiedz
@Rzeznik: Nie, nie ma. Co nie zmienia faktu, ze są sytuacje kiedy pojazd pojawia się na chodniku (i wtedy jest gościem na terenie "dla pieszych" i powinien w każdej sytuacji mieć to na uwadze - bo chodnik jest dla pieszych, tak jak ulica dla samochodów). No chyba, że chcesz mi powiedzieć, że jakiś przepis zakazuje wjazdu na chodnik?
  • Odpowiedz