Aktywne Wpisy
pieknylowca +172
wszystkieNazwyZajete +104
Wystarczy 5 minut rozmowy z osobą którą zarabia najniższą krajową żeby dowiedzieć się dlaczego właśnie tyle zarabia, żeby sobie nie słodzić (zarabiam lekko ponad średnią krajową) wystarczy 5 minut konwersacji z moi sąsiadem który zarabia prawie dwa razy tyle co ja, abym zobaczył że jest na wyższym poziomie intelektualnym,przedsiębiorczym i ekonomicznym niż ja, w skrócie :prezentuje wyższy poziom rozwoju niż moja osoba. Im jestem starszy tym bardziej widzę że świat jest sprawiedliwy,
Polska Chrystusem narodów świata (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Makbecik to był gość - zero pieprzenia się w konwenanse i schizowania, a nawet jeśli, to się ogarniał, tylko ten głupi makduf go zabił.
I tak lepiej niż jakaś ciota kordian, nawet raskolnikow fisiował po ubiciu starej baby.
@SoundsGoodMan: tylko Sienkiewicz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Adaś to jakieś grube tabsy brak, że takie rzeczy tworzył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście historia nie powtarza się "jeden do jednego". Kocioł parowy nie jest nowinką technologiczną, Napoleon nie żyje od dawna, a Francja nie trzęsie całą Europą i przestała centrum cywilizacyjno-kulturowym świata.
Ale czy dzisiaj nie ma analogicznych sytuacji o podobnych dla Polski konsekwencjach?
Weźmy pod uwagę rozwój technologii informatycznej i AI: jeśli Polska powtórzy błędy z wieku XIX (wtedy odnośnie przemysłu i kolei), to i skutki będą podobne, tj. Polska znowu
Niesłusznie zresztą, bo Lalka była świetna, podobnie jak Medaliony. Wiem też, że inne lektury jeszcze bardziej by mi przypasowały, kiedy więcej rozumiem. No ale
@Kotniepies: niemniej #!$%@? ego niż plemię mentalnych wieśniaków szwendające się po pustyni i wmawiające sobie, że są narodem wybranym
@slapdash: ale przecież w czasach Sienkiewicza to też były odległe tematy, które wydarzyły się kilkaset lat wcześniej. To były właśnie powieści awanturniczo-przygodowe (bardzo modne wtedy na całym świecie) tyle, że z ukrytym podtekstem "ku pokrzepieniu serc" (stąd pewne manipulacje w przedstawieniu historii). Ale to nadal były wydawane w
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
@Gerard_z_Libii: ten podtekst sprawiał, że nie były odległe. "Krzyżacy" mieli wtedy zupełnie odczytanie niż dziś. Także to pokrzepienie serc było ludziom potrzebne. Te dzieła Sienkiewicza WTEDY znaczyły coś innego niż dzisiaj. Ale i dziś można je wykorzystać i nawciskać młodym ludziom do głów pierdół o Polsce od morza do morza.
Lekturą "Granicy" moża ich za to trwale z czytania "wyleczyć."
@Cesarz_Polski: są tacy, którzy by się nie zgodzili (to ci od "zawsze tak robiliśmy" albo "nigdy tak nie robiliśmy"). Spotkała go na pewno ... kara :)
Jednak nie lałeś, jeśli porównujesz zabór rosyjski do UE, z której w każdej chwili możemy wystąpić, do której wstąpiliśmy na własne życzenie, w której możemy realizować swoje interesy, i w której mamy gwarancję naszej suwerenności.
Miłego budowania I RP przy pomocy Amerykanów, którzy nigdy w historii nam nie pomogli. I