Wpis z mikrobloga

C# i jego ekosystem wydają się być całkiem ok, ale trochę mnie mierzi zwierzchnictwo Microsoftu. Staram się wspierać open source i mniejsze podmioty. Zastanawiam się nad przejściem na Linuxa. Niby od niedawna .NET też stara się być otwary, ale w końcu to system wielkiej korporacji i nie wiem jak mu to wychodzi. Ciekaw jestem waszego podejścia.
#informatyka #programowanie #naukaprogramowania #programista15k #csharp
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Edelner: Java to też wielka korporacja (Oracle), Chrome też (Google, wcześniej sporo Apple), CUPS (serwer wydruku używany na Linuksach) też (Apple), Linux po prawdzie też (na podstawie analizy z 2017 13.1% to Intel, 7.2% to RedHat, obecnie w rękach IBM). Więc co mówiłeś o systemach wielkich korporacji?
  • Odpowiedz
@Hauleth: Java ma odpowiednik open source: OpenJDK, a także implementacje BellSoft, Mandrel, Azul Zulu, Amazon, Alibaba, AdoptOpenJDK i inne. Taki był warunek przejęcia Sun Microsystems.
Chrome, ma wersję open source.
Linux też jest open source.
CUPS też licencji na Apache Commons.

To dobrze, że mają wsparcie korpo, dzięki temu projekty nie zginą. Korpo zyskuje dobry soft, do którego kontrybuują inni i poprawiają błędy.
  • Odpowiedz
@thorin87: nie wiem. Jestem haterem produktów M$, przez te wszystkie reinstalację 3.11, '95 i późniejszych. I teraz mam zagwozdkę czy uciekać z LinkedIn skoro go kupili. Z alternatyw GH już korzystam ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz